reklama

Stejně jako v řadě jiných případů i při živelných pohromách platí, že nejlepší obranou je prevence. Ta v zimních měsících spočívá zejména ve snaze o minimalizování rizik spojených s ledovkou, sněžením a větrem.

Jedním z hlavních strašáků je v zimním období sníh a led padající ze střech. Ačkoliv by měl být chodník označen vždy, když hrozí riziko úrazu, mnohdy tomu tak není, a nezbývá, než se spolehnout na vlastní smysly. Nezapomínejte se dívat jak na střechy domů, kolem nichž procházíte, tak na chodník pod vámi. Kupy sněhu či ledu mohou značit, že právě zde hrozí riziko zranění.

Zranit se ale můžete i obyčejným pádem. Je proto důležité vždy se snažit neztratit stabilitu a pohybovat se po nebezpečném úseku pomalu. Vhodná je také zimní obuv s protiskluzovou úpravou, ideálně s drážkovanou podrážkou, která zlepší vaše manévrování na kluzkém povrchu. Od věci nejsou ani speciální protiskluzové návleky, které lze pořídit za pár korun.

Pozor si dejte i na silnicích

Bedlivě také sledujte výstrahy meteorologů. Pokud varují před silnou ledovkou, omezte jízdy autem na nezbytné minimum. Pokud jste přesto nuceni vyjet, nepřeceňujte své síly dodržujte bezpečnou rychlost a vzdálenost mezi vozidly a snažte se nad automobilem neztratit kontrolu. Nápomocná může být i škola smyku.

Majitelé rodinných domů by neměly zapomínat na sníh na střechách, který může způsobit řadu komplikací. Spárami protéká do střešního prostorů, kde může způsobit plísně či narušit statiku střechy. Proto je zapotřebí jej pravidelně odklízet.

Pozor je třeba si dát i na komplikace spojené s prudkým větrem nebo vichřicí. Hlídejte otevřená okna, předměty v bytě či na zahradě zabezpečte tak, aby nemohly odletět, a nevětrejte, pokud nejste doma. Vítr v zimních měsících mnohdy dosahuje závratných rychlostí a vždy je lepší mít ho pod kontrolou.

Často opomíjenou, avšak stejně důležitou věcí jsou zásoby. Ačkoliv nejsme ve Spojených státech a nehrozí nám riziko tornád, které by dokázalo obyvatele bytů či domů uvěznit až na několik dní, výjimkou nejsou poruchy na elektrickém vedení či nedostupnost z místa vašeho bydliště do nejbližších obchodů. Doma by proto vždy mělo být dostatek zásob minimálně na dva dny a také svíčky, svítila či jiný zdroj světla nezávislý na elektrické energii.