Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

D1 letos čeká 70 kilometrů omezení. O kolik se prodlouží cesta mezi Prahou a Brnem?

Dálnice D1 v průběhu opravy
Dálnice D1 v průběhu opravy
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Řidiči, kteří pravidelně jezdí po dálnici D1 mezi Prahou a Brnem, se mohou v letošním roce rozloučit s tím, že by úsek dlouhý zhruba 200 kilometrů absolvovali za méně než dvě hodiny. Ministerstvo dopravy a Ředitelství silnic a dálnic totiž chystají řadu omezení a uzavírek v celkové délce několika desítek kilometrů.

Nejvytíženější dopravní tepna spojující Prahu, Brno a Ostravu měla být už dávno opravená. Termín dokončení se ale stále posouvá a i letos čekají na řidiče nepříjemné uzavírky a omezení.

V roce 2019 budou práce celkově probíhat na 71 kilometrech. Na dálnici dlouhé 352 kilometrů tak omezení zasáhne zhruba pětinu její délky. Vyplývá to z oficiálních materiálů Ministerstva dopravy. 

Nejhorší bude situace na úseku mezi Prahou a Brnem, kde se letos plánuje hned sedm omezení, z toho dvě budou z loňského roku a pět nových. Předpokládá se, že si práce vyžádají uzavření některých jízdních pruhů a omezení rychlosti, jako tomu bývá prakticky pokaždé.

Z materiálů vyplývá, že drtivá většina z plánovaných 71 kilometrů oprav bude probíhat právě na úseku mezi Prahou a Brnem, z pohledu statistiky tak čeká na řidiče omezení na každém třetím kilometru.

Pravděpodobně se nebude pracovat na všech sedmi úsecích najednou, přesto budou uzavřené jízdní pruhy pro řidiče komplikací. To ostatně ukázaly i předchozí dny, kdy v polovině prosince stály stovky lidí v koloně dlouhé 35 kilometrů.

Práce na nových úsecích by měly začít od května a řidiči se tak mohou těšit na několikahodinovou cestu mezi Prahou a Brnem. Pokud by v každém opravovaném úseku byla snížena rychlost na 80 km/h, tak za ideálních podmínek při dodržování maximální povolené rychlosti se jim cesta protáhne o zhruba půl hodiny. Řidiči ale moc dobře vědí, že ve skutečnosti půjde vzhledem k hustotě dopravy o mnohem delší časovou prodlevu

Témata:  dálnice - opravy na D1 Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Ministerstvo dopravy České republiky dálnice D1

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy