Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Azyl v Česku? Počet žádostí migrantů roste, většina nemá šanci uspět

Zařízení pro uprchlíky Bělá pod Bezdězem
Zařízení pro uprchlíky Bělá pod Bezdězem
Foto: Filip Toužimský, EuroZprávy.cz

Počet migrantů v České republice loni opět vzrostl. Podle neúplných dat tu zažádalo o azyl o 91 lidí víc než v roce 2017. Se svou žádostí tehdy alespoň částečně uspěla desetina migrantů.

Za jedenáct měsíců roku 2018 zažádalo v České republice o mezinárodní ochranu 1537 lidí. V 315 patnácti případech šlo o opakovanou žádost o poskytnutí azylu, opravdu nově příchozích tak bylo 1222 migrantů. Data za prosinec zatím nejsou známá, ČTK ale po vánočních svátcích informovala o zadržení čtyř dalších na Uherskohradišťsku.

Předem se tak dá konstatovat, že v rámci probíhající dekády půjde s velkou pravděpodobností o rekordní rok. Nejvíce nových žadatelů o azyl přišlo na území České republiky v roce 2015, tehdy se konečný počet zastavil na čísle 1240.

Už nyní je navíc jasné, že ve srovnání s rokem 2017 došlo k nárůstu počtu žadatelů o mezinárodní ochranu. Ministerstvo vnitra tehdy obdrželo 1450 žádostí, v 308 případech šlo o opakované případy. Podle výroční zprávy pocházelo suverénně nejvíce žadatelů z Ukrajiny (435), například 76 Syřanů obsadilo v pomyslném žebříčku až šesté místo.

Azyl byl vloni udělen v pouhých 2 % případů. V dalších 8 % udělil resort vnitra tzv. doplňkovou ochranu, nejčastěji státním příslušníkům Sýrie. Devět z deseti žadatelů však v tomto procesu neuspělo.

O mezinárodní ochranu může požádat osoba, které hrozí pronásledování v zemi původu. Důvody mohou být různé, ať už jde o otázku rasy, náboženství, národnosti, příslušnosti k určité sociální skupině nebo politických názorů. Azyl bývá zpravidla udělen i osobám, jejichž rodinný příslušník už v dotyčné zemi mezinárodní ochranu získal.

Oproti tomu doplňková ochrana náleží lidem, kterým v případě návratu do vlasti hrozí nebezpečí uložení trestu smrti, nelidské zacházení nebo vážné ohrožení na životě, např. z důvodu probíhajícího válečného konfliktu. Oproti azylu je udělována na dobu určitou, po jejímž uplynutí je celý případ opět přezkoumáván.

Současná migrační krize však Českou republiku zdaleka nezasáhla tak výrazně. Jen v letech 1998 až 2006 sem přišlo přes 66 tisíc lidí, v opravdu rekordních rocích 2001 a 2003 překročilo naše hranice za účelem žádosti o azyl více než 10 tisíc lidí ročně.

Témata:  migrace Česká republika uprchlíci

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy