reklama

Nemocnice se soudí s Finanční správou od začátku roku 2017. "Spor s Odvolacím finančním ředitelstvím se týká daně z přidané hodnoty (DPH), kterou Kroměřížská nemocnice musela odvádět za poskytování zdravotních služeb na protialkoholní záchytné stanici," řekl serveru iRozhlas.cz mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Nemocnice je přesvědčena, že byly tyto služby i před novelou zákona o zdravotních službách v roce 2017 osvobozeny od platby DPH. Krajský soud v Brně dal nemocnici loni v prosinci podle serveru za pravdu.

Právní služby poskytuje nemocnici advokátní kancelář Vondráček - Opatrný. Smlouvu s Kroměřížskou nemocnicí má podle registru smluv od září 2014 podepsanou přímo Vondráček. Předseda Sněmovny ale tvrdí, že všechny práce odvádí jeho pracovní partner Tomáš Opatrný. "Já historicky mám s nemocnicí smlouvu a děláme jim komplexní právní služby jako kancelář. Ale já už nejsem schopen fakticky někam chodit a něco dělat," řekl serveru. "Já fakticky žádný střet zájmů jako advokát necítím," doplnil.

Vondráček uvedl, že jako zástupce zákonodárné moci státu nemohl spor s Finanční správou nijak ovlivnit. Ve Sněmovně Vondráček nedávno s dalšími kolegy advokáty z řad poslanců vytvořil a prosadil novelu, která advokátům ulehčí právě při odvodech DPH. Advokátům se v případech, kdy je klientům ustanovují soudy, změní u dlouhých řízení termín pro odvod daně.

Postup Finanční správy Vondráček komentovat nechtěl. Finanční úřady čelily v poslední době kritice firem i daňových expertů například kvůli údajnému nadužívání takzvaných zajišťovacích příkazů, kterými může blokovat majetek firem podezřelých z nezaplacení daně. Kritiku také vyvolal třeba postup Finančního úřadu pro Olomoucký kraj, který podle médií kvůli kontrole elektronické evidence tržeb vyzval k podání informací o svatební hostině téměř stovku novomanželů. Generální ředitel Finanční správy Martin Janeček koncem loňského roku rezignoval na funkci.