Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V zahraničím deníku se psalo o dění v Česku a Ovčáček se naštval

Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Britský deník The Guardian přinesl článek, ve kterém se zabývá situací v České republice. Uvádí v něm, že českou demokracii ohrožuje dluhová spirála obyvatel, kteří nemají šanci se z pasti dostat. Na článek velmi ostře zareagoval i mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

List The Guardian přinesl příběh paní Renaty, na kterém poukázal na problematiku exekucí. Ze situace pak podle něj těží exekutorské a jiné vymahačské firmy, což jen dlužníky vede k nedůvěře v demokracii a v úřady.

Tvůrce exekuční mapy Radek Hábl deníku The Guardian řekl, že je zajímavé, že největší podporu v loňských prezidentských volbách měl Miloš Zeman v regionech, kde mají obyvatelé nejvíce problémů se splácením závazků. Zeman totiž dlužníky opakovaně obviňuje z toho, že si za svou situaci mohou jen oni sami. V těchto regionech jsou úspěšní i populisté.

K tématu se vyjádřil i mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček. „Fantazie “levicově liberálního” Guardianu. A zároveň součást dělostřelecké PR přípravy na vznik “nového” politického subjektu v ČR, který se bude tvářit nesmírně prolidově a přitom půjde jen o další probruselský “levicově liberální” FAKE,“ poznamenal v souvislosti s článkem mluvčí Hradu.

Článek na sociálních sítích sdílela také nezisková organizace Člověk v tísni. „Situace, která nemá v Evropě obdoby: téměř milion občanů v exekuci, velká část z nich bez výhledu, že své dluhy zvládnou do konce života splatit. @guardian, zvlášť poukazuje na to, že právě teď svítá dlužníkům naděje v podobě zákona o oddlužení,“ uvedla neziskovka na twitteru.

Témata:  Jiří Ovčáček exekuce The Guardian

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy