Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stalo se něco nečekaného: Kalousek má stejný názor jako Zeman

Miroslav Kalousek, šéf poslanců TOP 09
Miroslav Kalousek, šéf poslanců TOP 09
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Běžně si nevěří ani nos mezi očima, ale přece se v dnešní politice najdou témata, na kterých se prezident Miloš Zeman a někdejší ministr financí Miroslav Kalousek shodnou. V současnosti jde o téma manželství stejnopohlavních párů. Zeman včera na TV Barrandov připustil, že by takový zákon v případě schválení vetoval, Kalousek vidí manželství rovněž jako vztah muže a ženy.

Poslanecká sněmovna v současnosti projednává návrh zákona o uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry. Současně se členové dolní komory zabývají i uzákoněním manželství jako svazku muže a ženy. Obojí neuniklo pozornosti prezidenta Miloše Zemana.

Ten ve včerejším diskuzním pořadu TV Barrandov oznámil, že je proti zákonu o sňatcích homosexuálů. „Uvažuji o tom, že budu vetovat manželství homosexuálů,“ uvedl tam Zeman. Prý sice nic nemá proti jejich sexuální orientaci, ale za základní smysl rodiny považuje výchovu dětí, což podle jeho názoru nejsou homosexuální páry schopné plnit.

O sňatcích homosexuálů se Zeman bavil i s kardinálem Dominikem Dukou na osobní schůzce, která se odehrála tuto středu. Prezident přivítal pražského arcibiskupa na Hradě u příležitosti přátelského tříkralového oběda, na němž mu věnoval Jubilejní Bibli, speciálně vydanou u příležitosti 100. výročí založení Československa.

Co se týče sňatků homosexuálů, je prezident Zeman ve vzácné shodě i s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Bývalý ministr financí se k celému tématu vyjádřil na Twitteru už ve středu.

„Manželství je symbol a to slovo je pro mě důležité, říká aktivista. Souhlasím, pro mě taky. Ne náhodou má svůj etymologický původ ve spojení slov muž a žena. Ve vší úctě ke vztahům gayů a leseb. Tam ale takovou etymologickou syntézu a symbol nenajdeme,“ konstatoval Kalousek.

Mezi oběma politiky jinak panuje vzájemná nevraživost, což v posledních dnech potvrzuje na svém twitterovém profilu tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Naposledy se do Kalouska během včerejšího dne obul kvůli kauze údajně předraženého nákupu letounů CASA.

Mons. Piťha ve svém kázání otevřeně varoval. Odpovědí byla nenávist, sžíravá a skrytá za krásná slova. Pan prezident uvažuje ocenit u příležitosti státního svátku odvahu a skutečnou lidskost. Opravdovost Mons. Piťhy.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 10. ledna 2019

Zeman v pořadu Týden s prezidentem také oznámil, že uvažuje o udělení státního vyznamenání profesora a kněze Petra Piťhy. Piťha ve svém loňském kázaní v katedrále sv. Víta mimo jiné řekl, že homosexuálové budou následkem Istanbulské úmluvy prohlášeni za nadřazenou rasu. Piťhu podpořil kardinál Duka a teď i Zeman. Podle něj prokázal kněz svými slovy velkou odvahu.

„Mons. Piťha ve svém kázání otevřeně varoval. Odpovědí byla nenávist, sžíravá a skrytá za krásná slova. Pan prezident uvažuje ocenit u příležitosti státního svátku odvahu a skutečnou lidskost. Opravdovost Mons. Piťhy,“ dodal včera na Twitteru k celé záležitosti hradní mluvčí Jiří Ovčáček. O tom však bude zcela jasno až 28. října.

Témata:  Miloš Zeman Miroslav Kalousek homosexuálové

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy