Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak to bude s důchody? Nová komise navrhne změny v systému penzí

Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Nová důchodová komise, která by měla projednávat návrhy případných změn v systému penzí, by se mohla poprvé sejít ještě v lednu. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) by ráda složení týmu a osobu, která ho povede, představila do dvou týdnů. Řekla to novinářům. Už dřív uvedla, že komise by měla řešit jednotlivé problémy v nynějším důchodovém systému. Podle propočtů ministerstev financí a práce bez reformních změn nebude soustava penzí do budoucna udržitelná.

K přípravě důchodové reformy se v programovém prohlášení zavázaly obě Babišovy vlády - první menšinová ANO bez důvěry i nynější koaliční kabinet ANO a ČSSD s podporou komunistů. V programu uvedly, že sestaví odborný tým pro reformu, který připraví řešení se "standardem plošného zabezpečení na principu solidarity" a posílením zásluhovosti i s motivací ke spoření na stáří. Počítá se s oddělením důchodového účtu od státního rozpočtu.

V textu stojí, že vláda chce v důchodové reformě "konkrétní kroky bez zdlouhavých a neplodných diskusí". Za víc než rok, tedy přes čtvrtinu volebního období komise fungovat nezačala a práce na reformě nepokročily.

Vyšší důchody rozhodně potřebujeme! Rostou dvakrát pomaleji, než mzdy. Průměrný důchod je 13300 Kč, ale polovina lidí na něj vůbec nedosáhne. V případě žen jde dokonce o 2/3! Pobavíme se o tom s kolegy na koaliční radě. Čas na předložení novely zákona máme do konce února. pic.twitter.com/EI4Ml7MbH9

— Jana Maláčová (@JMalacova) 10. ledna 2019

Maláčová loni v srpnu ve Sněmovně řekla, že by v září chtěla zveřejnit harmonogram reformy. V polovině září oznámila, že ČSSD svůj návrh odeslala hnutí ANO. Začátkem října ministryně financí Alena Schillerová (ANO) prohlásila, že se koaliční strany dohodly na dvou tématech reformy, a to na možném dřívějším odchodu do penze pro vybrané profese a řešení nižších penzí žen.

V listopadu Maláčová sněmovnímu sociálnímu výboru sdělila, že chystá "soubor kroků", do něhož chce zapojit zákonodárce. Už dřív řekla, že by se komise měla zaměřit hlavně na nespravedlnosti v nynějším systému a řešení vybírat z několika připravených variant. Před vánočními svátky ministerstvo práce poslalo stranám a jejich klubům žádost o nominaci do důchodového týmu.

Opoziční poslanci se o přípravu reformy opakovaně zajímali. Některé strany o sestavení komise žádaly a chtěly do ní své zástupce vyslat. Zmínila to ODS, Piráti, STAN či TOP 09. "Návrhy, o kterých se mluví, se za důchodovou reformu skutečně považovat nedají. Věřím a doufám, že jde prozatím jen o vypouštění pokusných balonků a že se začneme brzy o konkrétních návrzích bavit v důchodové komisi," uvedla místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která má být v komisi za svou stranu.

Experti a někteří opoziční politici mluví hlavně o potřebnosti kroků k udržitelnosti penzí do budoucna, ne kosmetických úprav nynějšího nastavení. Vláda by se podle nich měla hlavně zajímat o to, jak bude systém vypadat, odkud bude mít příjmy, jak vysoký bude poměr důchodu ke mzdě a kolik si na penzi budou muset šetřit lidé. Maláčová se před nedávnem zmínila o možnosti povinného spoření ve třetím pilíři.

"Návrh ministryně Maláčové na povinný třetí pilíř penzijního systému je zvýšením daní, nic jiného. Přesně v duchu ČSSD: nejdřív vám peníze sebereme, a pak s velkou slávou část vrátíme," odmítl nápad šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Důchodová komise zástupců stran a expertů fungovala už v minulém volebním období. Na ucelené reformě se nedohodla, doporučila ale řadu úprav důchodového systému. Mezi opatření patřilo třeba sbližování odvodů živnostníků s odvody zaměstnanců, povinné spoření firem na dřívější penze pracovníků v náročných profesích či zvýhodnění práce v důchodu.

Témata:  důchodová reforma důchody Praha Jana Maláčová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy