reklama

„Posledních pár měsíců se v rámci týmu zabýváme orgánovou turistikou. Stručně řečeno jde o to, že si zajedete do zahraničí nechat voperovat orgán nějakého chudáka, který ho v lepším případě prodal, v horším mu ho sebrali. V tomhle byznysu hraje smutný prim Čína, která kupčí s orgány vězňů v doslova průmyslovém měřítku," řekl k situaci Mikuláš Peksa.


„Je veřejným tajemstvím, že v Číně kvete obchod s orgány politických vězňů, na němž vydělávají exponenti komunistického režimu. Nemůžeme-li páchání těchto zločinů ovlivnit přímo, je naší morální povinností přijmout legislativu na potírání orgánové turistiky.  Vystupujeme-li zásadně proti mezinárodnímu obchodu se zvířaty, nesmíme tolerovat obchod s lidskými orgány," shrnul Marek Hilšer.


Cílem poslance Peksy a senátora Hilšera je mít do června 2019 připravené paragrafové znění zákona inspirující se například v kanadském zákonu S-240. Ten v současnosti prochází kanadským legislativním procesem a měl by zapovídat vstup do země osobám spojeným s obchodem s orgány. Na stole je i povinnost předložit certifikát o tom, že dané orgány získal příjemce od dobrovolného dárce. Dle Pirátů se jedná o principiální gesto: „Nemůžeme schvalovat koncentrační tábory a loupeže orgánů," dodává Peksa.