reklama

"Mnozí dnes prorokují, že začíná nová normalizace. Možná je to naopak (...) na nás záleží, zda to dopadne dobře, či špatně," uvedl předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář. Od zástupce studentů z roku 1969 pak převzal světlo symbolizující Palachovu odvahu a výzvu. Připomenul také, že dnes bude v kanadském Torontu pohřeb pamětníka holokaustu Jiřího Bradyho, a vyzval ke vzpomínce na něj.

Akci k uctění Palacha svolala iniciativa pod heslem "Člověk musí bojovat proti tomu zlu, na které právě stačí", transparent s tímto nápisem nesli lidé v čele průvodu spolu s velkou svící. Na druhém byl další Palachův citát "Velké myšlenky je třeba nejen mít, ale také je umět vyslovit a prosadit".

Předseda spolku známého demonstracemi proti trestně stíhanému premiérovi Minář v úvodu shromáždění uvedl, že chce, aby dnešní protest byl tichý a mluvil řečí symbolů. Na akci, kterou otevřela československá hymna, si lidé přinesli vlajky ČR a Evropské unie. Řada z nich držela v rukou svíčky a louče.

"Jeho oběť nebyla marná, dodávala 20 let vnitřní sílu nezkřivit se," uvedl Minář na konci akce, během něhož zazněla i výzva, aby se lidé Palachem nechali pozvat k odvaze. Za Palachovým činem není podle něj tečka. "Je to dvojtečka, máme na něj navázat v dnešních podmínkách," uvedl Minář s tím, že Češi už nežijí ve stínu tanků, ale ani v současnosti nemají hotovo. "Úsilí o plnohodnotnou demokracii a svobodu nekončí," uvedl. Největším nebezpečím nejsou podle něj nyní ruské tanky, nýbrž devalvace slov a lhostejnost.

Na Václavském náměstí předtím účastníci piety vyslechli vzpomínku chartistky Dany Němcové či kázání z Palachova pohřbu 25. ledna 1969, které shromáždění poskytl farář a chartista Jakub Trojan. Historik Ústavu pro studium totalitních režimů Petr Blažek poté shrnul historii Palacha a jeho následovníků. Němcová vzpomínala na rodiny obětí.

Spolek Milion chvilek vznikl předloni po sněmovních volbách. Premiéra Babiše vyzval k tomu, aby plnil předvolební sliby občanům, zejména to, že bude podporovat a rozvíjet demokracii v ČR. Protože podle spolku své sliby nemyslel vážně, přišli jeho členové loni v únoru s kampaní Milion chvilek pro demokracii. Za sto dní chtěli získat milion podpisů od lidí, kteří si myslí, že má Babiš odstoupit z čela vlády. Petici podepsalo víc než 330.000 lidí.

Iniciativa loni uspořádala několik protestů. Naposled se příznivci spolku sešli na Staroměstském náměstí 23. listopadu, aby podpořili pokus opozice o vyslovení nedůvěry. Vláda tehdy hlasování přežila.

Vzpomínalo se v Brně i Liberci

Spolek společné Brno uspořádal u morového sloupu na náměstí Svobody akci Světlo pro Jana Palacha, průběžně se zde zastavily desítky až stovky lidí, mnozí z nich zapálili svíčku. U paty sloupu je i několik fotografií zemřelého studenta historie a politické ekonomie, jehož život skončil v pouhých 20 letech.

Palachovu památku lidé uctili na stejném místě v mnohem větší míře i koncem ledna před 50 lety, když chtěl vyburcovat národ z letargie a pasivity. Květiny, věnce a svíčky pokryly sloup tehdy nejen na zemi kolem dokola, ale lidé s nimi vylezli na samotný sloup a jeho zhruba tři metry vysokou podstavu. Před 50 lety dokázala Palachova oběť národ spojit proti okupantům, avšak už v srpnu při prvním výročí okupace v roce 1969 represivní složky zasáhly proti těm, kteří narušovali svým hlasem počínající normalizaci.

Palacha si dnes u radnice v Liberci připomněly desítky lidí. Lidé zapalovali svíčky a pokládali květiny k památníku obětí srpnové okupace 1968. K symbolickému tankovému pásu se jmény tehdejších devíti obětí přibyl dnes portrét studenta Jana Palacha. Od památníku pak průvod lidí se svíčkami v rukou vyrazil symbolicky přes Palachovu ulici k Památníku obětem komunismu v Jablonecké ulici.

"Už v Mělníku, když chodil do gymnázia, upozornil na sebe Palach svým nekompromisním postojem. Ale není pravda že byl fanatik, není pravda, že byl naivka. Byl si vědom nepředstavitelné fyzické bolesti, byl si vědom bolesti své matky, tím je jeho oběť obdivuhodnější," řekl na shromáždění někdejší poradce prezidenta Václava Havla, filozof, bývalý univerzitní pedagog a čestný občan Liberce Jan Šolc. Upozornil také, že svoboda vydobytá i Palachovou obětí, není navždy, nepřiloží-li k jejímu udržení ruku každý člověk.

"Je to přesně 50 let, co se Jan Palach obětoval. Jeho oběť přišla v časech, které se stávaly těžšími a těžšími. Nad Československou republikou se zvolna stahoval černý mrak normalizace. Těžké časy trvaly dlouhých 20 let. Když se konečně režim zhroutil, zdálo se, že bude vše v pořádku. Alespoň tak se to donedávna zdálo. Jenže se ukazuje, že těžké časy se do naší země vrací. Prosím vás, buďme stateční jako Jan Palach, nesmíme se bát," vyzval přítomné student filozofie Vojtěch Miler, jen o rok starší než byl v době své smrti Palach.