Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman přestřelil? Kope do Palacha, vytváří kouřovou clonu, spílají politici prezidentovi

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Prezident Miloš Zeman každým svým rozhovorem výrazně čeří české politické vody. To dokazuje i jeho poslední rozhovor pro Blesk. Proti jeho slovům o Janu Palachovi, státních vyznamenáních či Jiřím Bradym, se ohradila celá řada

Prezident Zeman se v obsáhlém rozhovoru pro Blesk vyjádřil k celé řadě témat. Jedním z nich bylo například upálení Jana Palacha. „Když chce někdo bojovat za svoji pravdu, tak pro ni musí žít. Když se zabije, tak jeho život ztratil smysl a zpravidla nevyvolá ty pozitivní efekty, které se očekávaly," řekl Zeman. Podle něj je ale Palachův čin výjimečný, protože demonstrace k 20. výročí jeho smrti vedly k pádu komunistického režimu v Československu.

Například europoslanci Stanislavu Polčákovi se nelíbí, jak Zeman v souvislosti s Palachem mluví. „Kdo chce bojovat za pravdu, musí pro ni žít, řekl Zeman k Palachovi. Kopanec do Palacha, jenž ovlivnil naši zemi jak málokdo, od hlavy státu slouží jako kouřová clona kolem trest. činů jeho kancléře v justici. M. Zeman už 6 let žije jen za východní zájmy u nás, pravda v něm ale není,“ rýpnul si na sociálních sítích Stanislav Polčák.

Kromě toho ale hlava státu mluvila třeba o tom, že ani v budoucnu nehodlá vyznamenat přeživšího vězně z koncentračního tábora v Osvětimi Jiřího Bradyho, který minulý týden zemřel. Na vyznamenání byl Brady navržen v letech 2013, 2014 a 2016, Zeman tehdy návrhu nevyhověl. Exministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a Bradyho synovec v roce 2016 řekl, že Zeman zrušil rozhodnutí o vyznamenání poté, co se on sešel s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

Zeman v neděli mimo jiné prohlásil, že Bradyho nevyznamenal proto, že by musel podobně vyznamenat všechny ostatní přeživší z Osvětimi, kterých jsou stovky. Jeho slova lidovecký politik ostře kritizoval. „Odmítám Zemanovy výroky na adresu J.Bradyho. Prezident mi jasně řekl,že Bradyho nominaci schválil, ale zruší ji,pokud se setkám s dalajlámou,“ uvedl Herman s tím, že na nepravdy, které Zeman šíří prostě reagovat musí.

Zeman také řekl, že neudělí státní vyznamenání Evženu Plockovi, který se po vzoru Palacha upálil v dubnu 1969. To se pro změnu nelíbí předsedovi TOP 09 Jiřímu Pospíšilovi. „U ministra z komunistické éry Tomana prezident Zeman očividně s udělením státního vyznamenání neváhal, u hrdinů z roku 1969 má naopak najednou pochyby. To svědčí o všem,“ postěžoval si Pospíšil.

Témata:  Miloš Zeman Stanislav Polčák Jan Palach

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy