Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Není možné, aby lidé umírali na ulici, volá Maláčová. Lidem bez domova může pomoci i Úřad práce

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Lidé bez přístřeší a finančních prostředků, kterým bezprostředně hrozí vážné poškození zdraví, nebo jsou v ohrožení života, se mohou obracet i na Úřad práce ČR. Na příslušném kontaktním pracovišti ÚP ČR si mohou požádat o dávku mimořádné okamžité pomoci (MOP), například na úhradu jednorázového výdaje spojeného se zaplacením noclehu v zařízení, kde mohou přečkat mrazivou noc.

Žádost o vyplacení dávky této mimořádné okamžité pomoci si budou moci lidé bez domova a finančních prostředků podat na příslušném kontaktním pracovišti ÚP ČR. Tato forma pomoci je lidmi bez vlastního zázemí nejvíce využívána právě v zimním období. Dávky MOP existují od roku 2007, tudíž se jedná o dlouhodobě využívaný systém, jehož prostřednictvím stát pomáhá lidem v nouzi.

„V roce 2019 není možné, aby lidé umírali na ulici. Proto musíme těm, kteří žijí v sociálně nepříznivých podmínkách, pomoci přečkat náročné zimní období a zabránit tak dalším zbytečným ztrátám na životech,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

„Úřad práce ČR spolupracuje se sociálními pracovníky obcí, městských částí a sociálními pracovníky nestátních neziskových organizací. Cílem je pomoci lidem bez domova  v zajištění vhodného ubytování, aby v pořádku přečkali zimní období, kdy venkovní teploty klesají hluboko pod bod mrazu,“ upřesňuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Sociální pracovníci jsou lidem v nouzi k dispozici a pomohou jim najít vhodné ubytování nebo vyplnit žádost o dávku MOP. Je možné požádat také  o proplacení noclehu v azylovém domě či v noclehárně. Společně se žádostí musí klient nebo jeho zmocněný zástupce doložit doklad o zaplacení poplatku za nocleh,  nebo doklad o tom, že má zajištěno ubytování na stávající noc.

ÚP ČR může v takovém případě poskytnout dávku opakovaně, ale maximálně po dobu dvou měsíců. MPSV aktuálně prověřuje i další možnosti, jak pomoci lidem bez domova přečkat život ohrožující mrazivé období.

Témata:  bezdomovci Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky Jana Maláčová Úřad práce zima

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy