reklama

Kluby ODS, KDU-ČSL a TOP 09 zablokovaly žádost vlády, aby dolní komora schválila předlohu zrychleně už v prvním čtení. Kabinetu se nepodařilo prosadilo ani zkrácení lhůty pro její projednání ve výboru pro veřejnou správu na jeden měsíc z obvyklých dvou.

Vláda v této souvislosti čelila kritice části opozice za to, že novelu předložila pozdě, když evropské nařízení je z poloviny roku 2016. "Co dělala vláda tři roky?," tázal se předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Ministr kultury Antonín Staněk se za omluveného předkladatele, ministra vnitra Jana Hamáčka (oba ČSSD), vůči výtkám ohradil. Podotkl, že nynější kabinet vládne od poloviny loňského roku a Hamáček nevede vnitro tři roky. "Neobviňujte tuto vládu z nečinnosti," řekl. Stanjura ale připomněl, že v době, když bylo nařízení vyhlášeno, ministerstvo řídil Milan Chovanec z ČSSD. Sociální demokracie tehdy byla nejsilnější vládní stranou.

Případná potřeba úředního překladu odpadne mimo jiné u rodného, oddacího nebo úmrtního listu, dokladu o registrovaném partnerství, vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství a ke vstupu do registrovaného partnerství a u ověřeného výstupu z registru obyvatel. K ověření podpisu na cizojazyčných listinách tak nebude nutný úřední překlad těchto listin.

Lidé s elektronickým občanským průkazem si navíc budou moci podle novely zřídit a spravovat datovou schránku výlučně elektronicky, bez nutnosti návštěvy příslušného úřadu. Vládní předloha ale také zvýší poplatek za nahlédnutí na konkrétní matriční zápis a do podkladů k němu z 20 korun na 50 korun. Za vyhledávání v matričních knihách nebo sbírkách listin vedených do konce roku 1958 mají lidé platit 200 korun za každou i započatou hodinu práce úředníka.

Už v prosinci Sněmovna schválila v souvislosti i nařízením EU novelu o rejstříku trestů. Také výpis z evidence trestů budou úředníci na vyžádání vydávat s přiloženým vícejazyčným standardním formulářem. Pro použití výpisu v jiném členském státu lidé nebudou potřebovat jeho ověřený překlad.