reklama

„Agnes, jak jsme malou antilopu pojmenovali, se narodila ve čtvrtek 17. ledna. Pro její matku to byl sice první porod, ale proběhl hladce a Amali si vede dobře i v péči o mládě, které je od první chvíle velmi aktivní. Agnes svou matku, která ji naviguje i hlasem pomocí bučení a bekání, všude následuje a všechno důkladně zkoumá. Společně už mají za sebou i několik krátkých návštěv odstavného výběhu,“ řekl chovatel František Ptáček.

Zoo Brno chová buvolce běločelé od srpna 2016, kdy z Liberce do výběhu Safari dorazil i Mel (narodil se v lednu 2015). Ten se stal novým chovným samcem a je otcem malé Agnes. Samice Amali, narozená v červnu 2014 v Zoo Magdeburg v Německu, do Brna přicestovala v září 2017 z německého Safariparku Hodenhagen.

Stádo těchto sudokopytníků na konci roku 2018 doplnily ještě dvě samice z italské Zoom Torino. Pětice buvolců i s čerstvým přírůstkem je v současné době jediným zástupcem antilop 

na Mniší hoře.

Buvolci běločelí jsou jedním z poddruhů buvolce pestrého. Dosahují délky těla 140–160 cm a výšky v kohoutku 85–100 cm, samci váží až 80 kg, samice jsou subtilnější. Dožívají se až 17 let, samice rodí jedno mládě. Obě pohlaví nosí rohy, u samců dlouhé až 50 cm. Rohy lyrovitého tvaru jsou silně kroužkované a mírně zahnuté. Srst je vybarvena v odstínech hnědé, výrazná je bílá skvrna na obličeji a bílé konce končetin.

Kvůli svému masu byli už před rokem 1900 na pokraji vyhubení, jejich ochrana a chov v zajetí však umožnila návrat buvolců do původních areálů a jejich introdukci do dalších míst jižní Afriky.