Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jste spokojeni se svou váhou? Dva ze tří Čechů na diety nevěří

Jak si udržet zdravou váhu?
Jak si udržet zdravou váhu?
Foto: Pixabay

Nejspokojenější na světě, co se týče své váhy, jsou Indové, z Evropanů pak Italové. Nějakou formu diety vyzkoušel každý druhý Čech, dva ze tří Čechů jsou ale zároveň přesvědčeni, že většina diet nefunguje. Vyplývá to z mezinárodního výzkumu napříč 30 zeměmi světa, který v listopadu 2018 realizovala výzkumná agentura Ipsos.

Se svou momentální váhou jsou nejspokojenější obyvatelé Indie (74 %), Číny (69 %) a Kolumbie (64 %). Z evropských zemí vyjadřovali největší spokojenost Italové (59 %) a Rumuni (57 %). Čechů je spokojeno jenom 46 %. S váhou jsou v ČR obecně spokojenější muži a také mladí lidé do 29 let. Nejméně spokojení se svou váhou jsou lidé v Japonsku (35 %), Jižní Koreji (42 %) a Maďarsku (45 %).

Nějakou formu diety vyzkoušelo v minulosti 51 % Čechů, mezi ženami je to dokonce 62 %. Češi jsou však k dietám poměrně skeptičtí, 68 % jich je přesvědčených, že většina diet stejně nefunguje. Shodují se také, že se raději dobře nají, než aby stále řešili svou váhu, což potvrzují zejména muži. Téměř polovina lidí ale přiznává, že cvičí či sportuje právě proto, aby nemuseli řešit, co jí. Jedná se častěji o mladé lidi do 29 let.

Výzkum byl realizován na podzim roku 2018 a zúčastnilo se ho 21 292 respondentů z 30 zemí (Argentina, Austrálie, Belgie, Brazílie, Česká Republika, Čile, Čína, Indie, Itálie, Japonsko, Jihoafrická republika, Jižní Korea, Francie, Maďarsko, Malajsie, Mexiko, Německo, Kanada, Kolumbie, Peru, Polsko, Rumunsko, Rusko, Saudská Arábie, Srbsko, Španělsko, Švédsko, Turecko, USA, Velká Británie). Výzkumy byly realizovány na reprezentativních vzorcích internetové populace dané země ve věku 18 – 64 (65) let. V ČR se výzkumu zúčastnilo 504 respondentů.

Témata:  hubnutí hubnutí, zdraví, nadváha

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy