reklama

Říká to předseda sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické společnosti ČLS JEP MUDr. David Rumpík. Pokrok v léčebných metodách a preparátech podle něj zvyšuje úspěšnost léčby neplodnosti, ale tu zase stejnou měrou brzdí zvyšující se věk žen, jež si pro pomoc přicházejí. Úspěšnost se tak drží na přibližně stejné úrovni a většinou lehce překračuje 50 %.

„Každým rokem se zvyšuje přibližně o půl roku věk pacientek, které na kliniku přicházejí a Česká republika tak kopíruje trend ve vyspělých zemích Evropy a USA. To je samozřejmě populačně nedobré, ideální věk prvorodiček by se měl pohybovat kolem 25. roku,“ říká MUDr. David Rumpík. Na drtivou většinu reprodukčních klinik nejčastěji zavítají ženy mezi 35. a 40. rokem.

„Loni k nám přišlo řešit svou touhu po potomkovi o 300 párů více. Zatímco v roce 2017 jsme přijali 2700 párů, loni to bylo 3000. Manželé a partneři celkem prodělali o 472 cyklů umělého oplodnění více než v roce 2017, tedy 5 480. Zvedl se i jejich věkový průměr, a to z 36,3 let na 37,2 let,“ potvrzuje Jonáš Vokřál, ředitel největší kliniky umělého oplodnění v ČR – Reprofit.

„Dnešní doba je jiná než před 20, 30 lety. Více lidí studuje, cestuje, buduje kariéru, aby mohlo své budoucí potomky zajistit. A tak je porod prvního dítěte až kolem třicítky nyní normální,“ vysvětluje MUDr. Štěpán Machač, Ph.D., specialista na umělé oplodnění kliniky Reprofit a IVF Clinic Olomouc, a doplňuje: „Současně tu máme vysokou rozvodovost, lidé kolem 35 let si po prvním neúspěšném manželství budují další vztahy a často chtějí mít s novým partnerem dítě.“ Mnohdy zjišťují, že otěhotnět ve vyšším věku není tak snadné. „S věkem se ženám snižuje počet a kvalita vajíček, mužům klesá množství oplodnění schopných spermií,“ popisuje MUDr. Machač.

Na zvyšující se věk prvorodiček a přesouvání plánování rodičovství do pozdějšího věku by letos měla zareagovat novela zákona o zdravotním pojištění, kterou připravuje Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s odbornou veřejností. Návrh, jenž resort vládě předloží do června 2019, doporučuje posunout věkovou hranici u žen, kterým bude pojišťovna hradit cyklus umělého oplodnění, na 40 let. Dosud jim hradila cykly pouze do 39 let. Kromě toho se také jedná o navýšení počtu hrazených cyklů pro matky, kterým už se pomocí asistované reprodukce otěhotnět podařilo a chtějí další dítě.

Problémy s početím má v tuzemsku přibližně čtvrtina párů. Ve 40 % je problém na straně ženy, ve 40 % muže, z 20 % mají potíže oba partneři. V České republice přijde ročně na svět „ze zkumavky” přibližně 5 % dětí. Ve vyspělých zemích se toto procento podle MUDr. Rumpíka pohybuje mezi 7 a 8 % a Česká republika s velkou pravděpodobností toto číslo v blízké budoucnosti „dožene“.