reklama

Podle zjištění Českého rozhlasu byla suma, kterou vyplatil na odměnách kabinet Andreje Babiše, mimořádně vysoká. Dosud nejštědřejší byla vláda Bohuslava Sobotky, která v jednom pololetí vyplatila zaměstnancům mimořádné finance ve výši 453 milionů korun. Částka 463 milionů z druhého pololetí roku 2018 je tedy rekordní.

Peníze putovaly pracovníkům napříč pozicemi. Vedle náměstků a ředitelů oborů na ně měli dosáhnout i řadoví zaměstnanci. Vůbec nejvíce peněz rozdalo ministerstvo vnitra, které však zároveň odměnilo největší počet lidí. Podle Českého rozhlasu si zhruba 126 milionů korun rozdělilo téměř 2600 zaměstnanců. Oproti předchozímu roku to bylo téměř o 24 milionů méně.

Naopak na ministerstvu financí vyplacená částka o podobnou sumu vzrostla. Resort rozdal více než 57 milionů, zatímco o rok dříve to bylo jen 34 milionů. Ministerstvo tento rozdíl vysvětluje tak, že se nepodařilo snížit počet neobsazených pozice. Zaměstnanci si proto mezi sebou museli rozdělit více práce.

„Úspory prostředků na tyto platy jsou částečně použity na ocenění zaměstnanců za plnění mimořádných nebo významných úkolů. Zajištění úkolů tak probíhalo při nenaplnění stavu zaměstnanců, které bylo s ohledem na náročnost úkolů doprovázeno zvýšenou fluktuací zaměstnanců,“ vysvětlil pro Radiožurnál mluvčí ministerstva Jakub Vintrlík.

Nejvyšší individuální odměnu dostal nejmenovaný náměstek na ministerstvu zemědělství. Který z náměstků částku 292 tisíc získal, nicméně resort nesdělil. Tyto informace ostatně neuváděla ani další ministerstva. Výjimku představuje resort spravedlnosti, který u seznamu odměn uvedl i konkrétní funkce.