Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vy jste udavači! Mě udáváte! Všude! pustil se Babiš ve Sněmovně do Pirátů

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Sněmovnou létala slova o udavačích. „Vy jste mě udali do Bruselu, přece. Vy jste mě udali do Černošic,“ zlobil se Andrej Babiš na Piráty. Miroslav Kalousek pak zase označil premiéra za jediného, který má na označení „udavač“ právo.

Výměnu názorů rozpoutalo dotazování předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka, který chtěl po premiérovi vysvětlit hospodaření polostátní společnosti ČEZ. Především kauzu, při níž měl ČEZ přijít o 7 miliard korun investovaných do elektráren v Bulharsku.

Michálek kritizoval „šokující odpověď (…), že Ministerstvo financí disponuje pouze informacemi z médií a z výročních zpráv společnosti ČEZ“. To je podle něj zcela nedostatečné. „Stát nevykonává řádně práva vlastníka ve společnosti ČEZ. A já bych byl rád, aby to pan premiér osvětlil.“

Na to reagoval premiér Babiš, podle nějž na tom není nic neobvyklého, protože důvěrnými informacemi disponuje pouze dozorčí rada společnosti, která je nesděluje. „Takže vy se domáháte něčeho a já nevím, co vám brání v tom, abyste, pokud je tam nějaká mafie, abyste podali trestní oznámení. Policie to určitě vyšetří, o tom nemám pochyb,“ řekl.

Že mají Piráti podat trestní oznámení zopakoval premiér ještě několikrát. „Mně se to nelíbí, že nám tady říkáte, že máme hned podávat na všechno trestní oznámení. To tady chcete vybudovat kulturu udavačů?“ řekl Michálek.

Když se ke slovu opět dostal Andrej Babiš, zkritizoval Piráty. „Já jenom k těm udavačům, pane Michálek. No vy jste mě udali do Bruselu, přece. Vy jste mě udali do Černošic,“ a pokračoval. „Vy jste udavači! Mě udáváte! Všude! Jo?“ Reagoval tak na řízení městského úřadu Černošice, který nedávno rozhodl v kauze premiérova střetu zájmů. Přestože stanovisko úřadu nebylo zveřejněno, ze skutečnosti, že se Babiš plánuje odvolat, vyplývá, že úřad nerozhodl v jeho prospěch.

Do rozpravy se pak přidal i předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Zaznělo, že Pirátská strana udala pana Babiše do Černošic. V Černošicích se prověřuje kauza střetu zájmů Andreje Babiše v souvislosti s českým zákonem o střetu zájmů. Podnět do Černošic, na základě kterého Černošice tuto kauzu prověřují, podal bývalý kandidát pana Babiše na ministra vnitra David Ondračka z Transparency International, kterého si mimo jiné vážím,“ kontroval.

Dodal, že pirátská strana byla Černošicemi vyzvána k poskytnutí všech relevantních podkladů. Této žádosti vyhověla, pravděpodobně jako další strany, které měly dostupné analýzy nebo další dokumenty, které by mohly být pro případ relevantní. V otázce evropských dotací, na které Babiš odkazoval zmiňováním Bruselu, považuje podání podnětu za „konání dobrého hospodáře, nikoliv žádné udávání“.

Rýpnutí si neodpustil ani předseda poslaneckého klubu TOP09 Miroslav Kalousek, který si vzal slovo. „My se tady samozřejmě v rámci parlamentní debaty můžeme nařknout z lecčeho, ale není to validní, pokud to nepotvrzuje oprávněná autorita. Navzájem si tady můžeme vyčítat, že jsme udavači, ale to nemá žádnou váhu,“ vysvětloval. „Pouze někteří z nás jsou oprávněnou autoritou evidováni jako udavači komunistické Státní bezpečnosti. Shodou okolností pan premiér mezi ně patří. A komu čest, tomu čest, nikdo jiný na to označení právo nemá,“ dokončil.

Témata:  Andrej Babiš Ivan Bartoš vláda Jakub Michálek (Pirátská strana) Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy