reklama

Fotografie vypadá impresivně, o něco méně již názory ministra Ťoka. Na rozdíl od premiéra Andreje Babiše si dokonce nemyslí, že by neměli dost sypačů. Nemusíte být právě na dálnici D1 u Humpolce, abyste si nevšimli i třeba v pražských Dejvicích či na Vinohradech, že nasněžilo tolik, že nějaká ta lopatka byla jedinou šancí, jak se dostat z domu.

„Obávám se, že kdybychom teď zvýšili počet sypačů, tak by nám někdo říkal, že pak tři sta dnů leží ve skladu a nemají využití," ohlásil ministr. Příkladem by prý mělo být českým silničářům britské letiště Heathrow, kde nemají „jediný pluh a mechanismus", který by odstraňoval sníh. „Když tam napadne sníh, tak počkají, až odtaje, a pak lítají," vysvětlil ministr.

„Počkej a uvidíš", nebo „musí to být"?

Skoro by to chtělo dodat: „No comment!" Na rozdíl od premiéra Babiše ale musím spolehnout na vlastní síly a opatrnost, abych vyvázl i z centra Prahy v neděli ve zdraví. Když se do toho ještě rozezní hrob a začnou lítat blesky, kterými v neděli ohlašoval Pán Bůh svoji únorovou náladu, nezbývalo člověku než se modlit. Angličané, kteří za chvíli opustí i politickou Evropu v rámci brexitu, mají možná jiné nároky a způsoby. Třeba na to, s ohledem na koloniální minulost, mají nějaké „jiné lidi".

Ale tady? „Já bych hned volal tomu Kroupovi, kde má ty sypače," řekl v rozhovoru pro Blesk premiér Babiš. Ano, to je správná reakce. „Údajně je 150 sypačů v terénu. No tak jestli to nestačí, tak je musíme asi nakoupit," konstatoval Babiš. Správně, nezbývá než opět chválit všímavého premiéra. To by napadlo i ... jaksi každého. Ale Ťok má možná nějaký jiný vyvinutý navigační systém, který mu v politice i při sněhové bouři umožňuje přežít.

Přimlouval bych se ale za to, aby bral příklady tam, kde to má kulturní kontext, a hlavně smysl. Navrhuji třeba si říct v jazyku našich dávných nepřátel: „Es muss sein." Ano, „musí to být". A ne čekat až se uvidí („wait and see"), jak mají v oblibě Angličané. „Pořádek musí být," říkala moje babička, která rozhodně nepocházela ze Sudet. A ráda šla s lopatou i smetákem uklidit i ven před dům, když zasněžilo.

Co by asi řekla na ministra Ťoka? Možná by si jen poklepala rukou na čele: ťuk-ťuk! A dodala by: „A co doma, všichni zdrávi?