reklama

Ve středu byl ministr Miroslav Toman informován ze strany dozorových orgánů, že existuje podezření, že některé restaurace běžně vydávají méně kvalitní maso za maso vysoce kvalitní, a klamou tak zákazníky. V této souvislosti ministr Toman uvedl, že jako argentinské maso mohlo být nabízeno maso z jiné země.

Veškerá podezření je ministr povinen prošetřit, což také učinil pověřením dozorových orgánů ke kontrole v těchto podnicích. Podezření zároveň oznámil poslancům Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny, aby je plně o situaci informoval. V případě, že bude v některé z restaurací podezření potvrzeno, budou o tom příslušné kontrolní orgány okamžitě informovat veřejnost.

V odpoledních hodinách dostal ministr Toman informaci od Státní veterinární správy (SVS), že v rámci zesílených kontrol, zavedených v souvislosti s kauzou masa z nelegálních porážek z Polska, bylo v jedné pražské restauraci nalezeno 31 kg masa neznámého původu. Tuto informaci ministr neprodleně oznámil na tiskové konferenci i se jménem restaurace, protože jde o závažné pochybení. Bližší informace k tomuto nálezu následně zveřejnila SVS, do jejíž výlučné kompetence patří dořešení případu, a to včetně případného udělení sankce.

„Další nesrovnalosti byly zjištěny v několika jiných pražských restauracích. Na dodacích listech byl uveden původ Česká republika, přestože maso v originálním balení mělo na etiketách jasně vyznačený původ, a to Polsko,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

V současné chvíli nadále probíhají zesílené kontroly SVS na silnicích, v místech dodávek masa, i v restauracích a obchodech. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) také provádí zesílené kontroly v obchodech a restauracích, při nichž se mj. zaměřuje na klamání spotřebitelů v případech, kdy obchodníci mohou zaměňovat původ nabízeného masa. A to přesto, že prozatím SZPI při kontrolách vytipovaných pražských restaurací nezjistila žádné pochybení ve vztahu k původu masa.

„Domnívám se, že má slova byla pochopena nesprávně. Mým jediným cílem je účinná ochrana českých spotřebitelů. Chci veřejnost ujistit, že nadále probíhají intenzivní kontroly a v případě prokázání jakýchkoliv pochybení o nich budeme neprodleně informovat,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.