reklama

Celkový počet lidí očkovaných proti spalničkám se podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) zvyšuje. Přesto však není proočkování dostatečné na to, aby zabránilo šíření viru. Více než 90 procent případů bylo zaznamenáno v 10 evropských zemích včetně Francie nebo Itálie. Nejhůře je na tom však Ukrajina, kde WHO dokumentuje 53 218 případů. Druhou nejpostiženější zemí je Srbsko, kde onemocnělo 5 076 lidí.

V roce 2017 bylo v Evropě zmapováno 25 863 případů. Za masivní nárůst může hlavně situace na Ukrajině, kde z důvodu války výrazně klesla proočkovanost. Podle serveru BBC v roce 2016 dosahovala pouhých 31 procent, čímž se země zařadila na spodní příčky světového žebříčku. Do konce roku 2017 však již bylo naočkováno okolo 90 procent tamních dětí.

„Pohled na rok 2018 ukazuje, že současné tempo v proočkovanosti nebude stačit k zastavení šíření spalniček,“ vysvětlila pro BBC Zsuzsanna Jakabová, ředitelka WHO pro Evropu. „Zatímco data poukazují na mimořádně vysokou proočkovanost na regionální úrovni, vidíme také rekordně vysoké počty nakažených a mrtvých. To znamená, že mezery na lokální úrovni stále poskytují viru pootevřená dvířka“.

Spalničky jsou vysoce infekční onemocnění, které může mít pro pacienty vážné zdravotní následky. Infikovaný jedinec může nakazit až osmnáct dalších lidí v okolí. V některých případech pak onemocnění končí smrtí. V minulém roce zemřelo v Evropě 72 nakažených, o rok dříve to bylo 42. Očkování proti spalničkám existuje již od 60. let minulého století. V České republice se spalničky staly součástí povinného očkování v roce 1969.

V posledních letech u nás míra proočkovanosti klesá. Může za to více faktorů. U části lidí už účinnost protilátek vyprchala, protože byli očkováni jen jednou. Dalším důvodem je odmítání očkování ze strany některých rodičů nebo neochota dospělých nechat očkovat sami sebe. K tomu, aby byla populace chráněná, je podle lékařů potřeba proočkovanost na úrovni 95 procent.