Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krutá zima devastuje naše zdraví. Jak vyváznout bez zdravotních komplikací?

Zimní radovánky
Zimní radovánky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Zimní radovánky na horách se pro mnohé můžou stát nepříjemnou zkušeností. Kromě opatrnosti je při zvýšené aktivitě důležité dbát i na naše klouby. Nejen artróza trápí mnoho z nás. Může se jednat i o přetížení šlach či poškození chrupavek a vazů. Jak posílit své tělo a klouby, abyste si mohli užívat zimní sporty naplno?

Dbát o své zdraví bychom měli celý rok. Prevencí můžeme předejít spoustě problémů. Pokud si rádi užíváte zimní sporty, měli byste se v zimě zaměřit na péči o pohybový aparát. „Stejně jako u většiny komplikací je to zejména strava, která má obrovský vliv na naše zdraví, a to včetně kloubů. Doplnění potřebných vitaminů je skvělou prevencí nejrůznějších zdravotních komplikací,“ radí Ing. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny.

Základní pravidla péče o kosti a klouby

Při větší zátěži dbejte na dostatečný přísun vitaminů, a to zejména vitaminu C, E a D, betakarotenu a rostlinných antioxidantů, které brzdí účinky kyslíkových radikálů. Najdete je v ovoci i zelenině. Dbejte na svou imunitu a zaměřte se na zdravý životní styl. Pro tyto účely můžete využít např. vitamin A, B komplex, vitamin C, antioxidanty, jód, měď nebo zinek. Ty můžete doplnit i doplňky stravy na bázi betaglukanů. Hlídejte si váhu. Právě nadváha a obezita jsou velmi častým důvodem vzniku artrózy. Lidé s obezitou mají častější problémy s klouby, které jsou kvůli vyšší hmotnosti více namáhány.

Pokud se obáváte, že máte s klouby problémy, neváhejte a obraťte se na svého ošetřujícího lékaře, který vám může pomoci.

Témata:  lidé zdraví zima

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy