reklama

Kromě Jiřího Drahoše si v článku všímají i čerpání náhrad za dopravu i u ostatních kandidátů na prezidenta v minulých prezidentských volbách. Marek Hilšer a Pavel Fischer totiž také uspěli ve volbách do senátu, tudíž využívají možností, které jim senátorský postu nabízí. Podle článku měl Hilšer s Fischerem utratit každý 70 tisíc na náhradách za dopravu.

Na dopravu mají senátoři nárok až 30 500 korun měsíčně pokud bydlí do 50 kilometrů od sídla senátu v Praze. Pokud však dojíždí ze vzdálenějších koutů země nad 250 kilometrů od Prahy mohou získat 45 800 korun měsíčně, jak se uvádí na stránkách Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Horní komora (Senát ČR) Parlamentu se totiž řídí v tomto ohledu podle zákona stejnými pravidly.

"Bulvární novinařina ještě stále nenašla své dno. Redaktorka MF DNES Eva Pospíšilová v pátečním vydání záměrně (a nikoli poprvé) hrubě manipulovala se skutečností. Tentokrát si za cíl vybrala mě a mé kolegy v Senátu. S velkou slávou "objevila" paušální náhrady, které jsou fixní součástí platu všech ústavních činitelů, ale také soudců a řady dalších profesí. Jde o naprosto zkreslená fakta, ale účel světí prostředky. Když neuspěla prezidentova snaha Senát vyhladovět, je alespoň potřeba senátory pošpinit v očích veřejnosti," uvedl na svém profilu na Facebooku Jiří Drahoš.

Bývalý kandidát na prezidenta reagoval na zájem jeho příznivců o vysvětlení. "Nejsou to miliony, trápit mě to netrápí, ale jistě nejsem sám, kdo by od Vás rád slyšel, zda to má nějaké vysvětlení," napsal na Drahošův účet jeden z tazatelů.

Drahoš naráží na to že údaje, které získala MF DNES podle svých slov od horní komory Parlamentu ČR díky zákonu o svobodném přístupu k informacím, nezobrazují realitu senátorských platů zcela věrně. Náhrady jsou totiž fixní součástí mzdy, které náleží každému senátorovi ve stejné výši a také je každý ve stejné výši dostane podle kategorií a koeficientů uvedených v zákoně č. 236/1995 Sb. o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu.

Ve výsledku Drahoš manipulativní útok považuje za dobře odvedenou práci horní komory.