Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Univerzita Karlova podala na prezidenta Zemana dvě žaloby

Univerzity Karlova
Univerzity Karlova
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Důvodem je stále nekončící spor ohledně jmenování dvou profesorů. Univerzita dnes u pražského městského soudu podala dvě žaloby, které rozporují rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana. Fyzik Ivan Ošťádal a historik umění Jiří Fajta měli být již v roce 2015 jmenováni profesory, Zeman to však odmítl.

„Podle našeho názoru pravidla a zákony musí platit pro všechny, pro každého občana jednotlivě, jak pro rektora, tak i pro pana prezidenta," řekl  Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy, na dnešní tiskové konferenci, kde zástupci univerzity o podání žalob informovali.

„Tento spor není spor Zima – Zeman, ale Univerzita Karlova versus prezident republiky. Domníváme se, že v tomto případě jde o porušení pravidel akademických svobod,“ vysvětlil. Rektor Zima a Univerzita Karlova věří v nezávislost české justice, a proto se rozhodli postupovat soudní cestou.

Na tiskové konferenci vystoupil i prorektor Aleš Gerloch, který má na univerzitě na starosti akademické kvalifikace. „Není úkolem prezidenta republiky ani ministra školství, aby věcně přezkoumávali podmínky pro jmenování profesorem. To je věcí vysoké školy, které k tomuto účelu slouží příslušné orgány,“ řekl.

Spor kvůli nejmenování profesorů trvá již déle než tři roky. Zeman Fajtovi vyčítá předložení údajně nepravdivých informací, u Ošťádala mu zase vadí styky se Státní bezpečností, které prý nejsou v souladu s etickým kodexem školy. Vloni soud rozhodl, že musí prezident rozhodnout ve věci jmenování znovu, tím se však nic nezměnilo, neboť Zeman na svém původním stanovisku nadále trvá.

Vyřízení soudních žalob se však pravděpodobně protáhne, což připouští i zástupci univerzity. "Je otázka, jak rychle budou žaloby projednány," řekl Gerloch. Jenom připuštění podaných žalob k projednání může trvat i déle než rok.

Témata:  Univerzita Karlova Ivan Ošťádal soudy Miloš Zeman Jiří Fajt

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy