Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští řidiči jsou lajdáci, nevylepují nové dálniční známky

Dálniční známky 2018
Dálniční známky 2018
Foto: INCORP images

Celní správa podnikla mimořádnou akci za účelem kontroly správnosti výlepu dálničních známek na rok 2019. Do konce ledna 2019 mohli řidiči ještě používat známku za rok 2018. Přestože na problematiku dopředu podle svých slov celní správa upozorňovala, narazila na řadu přestupků.

O víkendu celníci podnikli akci pod názvem DK 2019, v níž chtěli zkontrolovat jestli již všichni řidiči vyměnili dálniční známky z roku 2018, jejich platnost končila posledního ledna 2019.

"Navzdory avizovaným upozorněním řidičům o nutnosti zakoupit a vylepit nové platné dálniční kupony pro rok 2019, celníci v tomto směru zjistili četná porušení. V průběhu uplynulých tří dnů odhalili tyto přestupky v 567 případech. Z devadesáti procent se jednalo o jízdu bez uhrazeného časového poplatku, v ostatních případech řidiči neodstranili loňský kupon z čelního skla, či na novém nevyplnili registrační značku vozidla," komentovala celou akci celní správa v tiskové zprávě, kterou má server Globe24.cz k dispozici. Částka vybraná na pokutách přesáhla o víkendu 600 tis. korun. 

Díky statistice, kterou tiskové oddělení celní správy poskytlo serveru Globe24.cz, můžeme porovnat sumu s údaji za rok 2018. Výše uložených pokut celní správou za celý rok činila 16 360 930 korun. Například loňský únor znamenal uložení pokut ve výši 1 935 900 korun. Pokud si to srovnáme se sumou vybranou "pouze" za víkend, zjistíme, že se v rámci akce uložila na pokutách opravdu značná částka.

Celní správa dále Globe24 upozornila na mimořádnou situaci v Královéhradeckém kraji. Jeden z nejmenším krajů ČR totiž díky exponovanému dálničnímu úseku ve směru do Prahy zaznamenal rekordní množství pokut. "Jen během víkendu jim na zhruba stokilometrovém úseku dálnice D 11 mezi Hradcem Králové a Prahou uložili blokové pokuty ve výši téměř 64 tisíc korun," dodávají celníci. 

Témata:  doprava pokuty celníci dálniční známky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy