Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změna plánu boje s chudobou. Třetinu ze zamýšlených opatření ministerstva připravovat nebudou

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

V září loňského roku představila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) patnáct opatření zaměřených na boj s chudobou. Ministerstva však nakonec připraví jen deset z nich. U zbývajících pěti buď resorty od plánu odstoupily, nebo není vyjasněno, jakým způsobem by mohla být financována.

Podle agentury ČTK to vyplývá ze zprávy Ministerstva práce a sociálních věcí. Nově se nepočítá se čtyřmi původně navrhovanými opatřeními, v jednom případě je situace nevyjasněná. Chystaná opatření zahrnují například zpřísnění pravidel pro pronájem většího počtu bytů. Z této aktivity by se mohla stát živnost vyžadující koncesi. Opatření by mohlo být zavedeno novelou živnostenského zákona.

Ministerstvo práce pracuje také na novelách zákonů o hmotné nouzi a sociální podpoře, výsledek by měl být předložen v průběhu jara. Doplatek i příspěvek na bydlení by v důsledku mohly být sloučeny do jedné dávky. Při stanovování výše dávek by také nově měly být využívány cenové mapy, které poskytnou informace o tom, jaký nájem je v oblasti běžný. Jejich dokončení se předpokládá v únoru.

Změny se plánují také v systému veřejně prospěšných prací. Ty dnes mohou být využívány jen v časově omezeném horizontu, připravovaná novela o zaměstnanosti má však toto omezení zrušit a umožnit i jejich dlouhodobé využití. Úprava má pomoci zajistit, „aby všichni práceschopní skutečně pracovali“.

Dříve navrhované opatření na výkup a opravu zdevastovaných domů bylo nahrazeno novým programem Výstavba s dotacemi pro obce na pořízení bytů. I ten by měl být spuštěn na jaře, Ministerstvo pro místní rozvoj počítá s dubnovým termínem.

„Rámcová alokace pro rok 2019 je jedna miliarda korun, respektive 650 milionů korun pro sociální byty a 350 milionů korun pro dostupné byty,“ stojí ve zprávě. To je o polovinu méně než rozpočet, který v minulém roce představila Klára Dostálová (ANO).

Mezi zrušenými opatřeními je například změna v délce povinné školní docházky nebo zajištění nástrojů pro lepší vymahatelnost pravidel nočního klidu a sousedského soužití. Pracovat se nebude ani na změnách v hlášení trvalého či přechodného bydliště podle skutečného místa pobytu. Ministerstva se neshodla ani na navýšení financí pro posílení sociální práce a prevence.

Témata:  Česká republika ministerstva Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky politika Jana Maláčová chudoba bydlení

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy