reklama

"K zahájení pro rok 2019 je připraveno dalších 178 kilometrů staveb. Nejvíce rozestavěnými dálničními stavbami jsou a v příštím roce budou brněnská D1, jihočeská D3, karlovarská D6, chomutovská D7, hradecká D11, ale také obchvat Frýdku-Místku na D46 a D56, pokračování dálnice D48 nebo obchvat Otrokovic na D55," komentovala situaci tisková mluvčí Ministerstva dopravy Lenka Rezková. Na dálnicích a zejména na D1 i v příštím roce čekají na řidiče nové stavební práce, tudíž by se měli připravit i na určité komplikace. 

Z ministerstva přišly pro letošní rok i pozitivní zprávy. "V roce 2019 otevřeme 47 kilometrů silnic," uvedla pro Globe24.cz tisková mluvčí. Řidiči tak budou mít možnost využít 22, 4 km nových dálnic a 25 km nových silnic nižší třídy. Nutno připomenout, že se jedná o skutečně nové dálnice a silnice, nikoliv o jen o rekonstruované úseky páteřní D1, které v minulosti za novou dálnici opakovaně prezentoval ministr dopravy Dan Ťok z hnutí ANO

."Aktuální dění na českých silnicích (uzavírky, nehody, kamery, počasí, stupně provozu, sjízdnost v zimě, ...) je možné sledovat na dopravniinfo.cz, což je jednotný systém dopravních informací Ředitelství silnic a dálnic ČR ve formě on-line mapy nebo aplikace," doporučuje ministerstvo řidičům před cestou kontrolovat internetový informační portál.

Pro cestující, kteří preferují vlakovou dopravu informovalo ministerstvo i o novinkách na dráze. Milovníci vlaků obzvláště v západních Čechách se mohou těšit na stavební novinku. "V roce 2018 byl dokončen nejdelší český železniční tunel v Ejpovicích, který měří 4,1 kilometry. Končí tím modernizace koridoru mezi Rokycany a Plzní. Cesta vlakem z Prahy do Plzně se díky tomuto železničnímu projektu zkracuje na 1 hodinu 14 minut. Počítá se i s rychlostí 200 km/h," dodala pro Globe24.cz Lenka Rezková.