Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Má Petříček namále? Jedná v rozporu s našimi zájmy a ignoruje historii, tvrdí komunisté

Tomáš Petříček
Tomáš Petříček
Foto: Facebook

V kuloárech se opět mluví o konci ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) ve vládě. Nahlas po něm volají především komunisté, kteří kabinet Andreje Babiše (ANO) podporují. Sám Petříček ale vzkazuje, že o něm může rozhodovat jen vlastní strana.

Server Globe24.cz má k dispozici včerejší stanovisko Výkonného výboru ÚV KSČM, které se týká české zahraniční politiky. Za ní zodpovídá ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Komunisté, kteří menšinovou vládu hnutí ANO a sociálních demokratů podporují, neskrývají své výhrady vůči šéfovi české diplomacie.

„KSČM hodnotí dosavadní působení Tomáše Petříčka v čele resortu zahraničních věcí, tak, že je jasně v rozporu s národními zájmy naší země a s naprostou ignorancí jejích historických zkušeností,“ stojí ve stanovisku.

Komunisté mu mimo jiné vyčítají jeho nedávnou návštěvu Ukrajiny, kde se podle jejich názoru nedokázal ohradit proti uznání Banderovců jako válečných hrdinů. Nelíbí se jim ani to, že vláda uznala Juana Guaidóa prozatímním prezidentem Venezuely. Kvůli tomu kritizovali i prezidenta Miloše Zemana.

Podle KSČM Česká republika jen podporuje politiku ovládnutí bohatých ropných zdrojů ve Venezuele, které ale probíhá pod vlajkou ochrany demokracie a lidských práv. Jako příklad z minulosti uvádí komunisté Libyi.

Ministr zahraničí Tomáše Petříček si ale z kritiky komunistů nic nedělá, k celé věci se včera vyjádřil na Twitteru. „KSČM opět vyzývá k mému odvolání z vlády, i když podpořila programové prohlášení s jasným prozápadním kurzem, včetně našeho členství v EU a NATO. Já tuto politiku naplňuji i proto, že jde o mé osobní přesvědčení,“ uvedl Petříček.

1/2 KSČM opět vyzývá k mému odvolání z vlády, i když podpořila programové prohlášení s jasným prozápadním kurzem, včetně našeho členství v #EU a #NATO. Já tuto politiku naplňuji i proto, že jde o mé osobní přesvědčení. https://t.co/yX1sPWdepR

— Tomáš Petříček (@TPetricek) 15. února 2019

Sociálnědemokratický ministr rovněž připomíná, že KSČM není stranou vládní koalice, kterou ale komunisté v parlamentu podporují. To jim však podle Petříčka neumožňuje, aby mluvili do zahraniční politiky či politického a bezpečnostního ukotvení země.

Komunisté by se nebránili Petříčkovu odvolání z vlády. „O personálních otázkách rozhoduje za @CSSD její předseda,“ kontroval ministr. Lídr sociální demokracie Jan Hamáček už několikrát řekl, že se o konci Petříčka nehodlá bavit.

Témata:  Tomáš Petříček KSČM Ministerstvo zahraničních věcí České republiky vláda

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy