reklama

Na začátku února se hlasovalo v Poslanecké sněmovně o podobě autorského zákona naposledy. Senátoři se pokoušeli zařídit, aby za hudební kulisu třeba u holiče či kadeřníka nemuseli provozovatelé platit poplatky kolektivním správcům autorských práv. Poslanci to ale odmítli.

O pouhých čtrnáct dní později je však toto téma opět na pořadu dne. Podle informací serveru Globe24.cz se o prosazení další novely pokusí poslanci hnutí Svoboda a přímá demokracie. Půjde přitom stále o to samé, SPD chce, aby za rádio u kadeřníka, v restauraci nebo hotelu už nemuseli provozovatelé platit.

Tomio Okamura argumentuje tím, že každý člověk platí za hudbu prostřednictvím koncesionářských poplatků nebo se náklady zaplatí prostřednictvím reklamy. Následně je už prý jedno, jestli hudbu poslouchají lidé doma nebo třeba v restauraci.

„Stejně tak bych si mohl vzít do hospody či do nemocnice notebook a sledovat televizi či poslouchat rádio na notebooku,“ popisuje Okamura, který považuje současnou právní úpravu za „nehoráznou buzeraci občanů a drobných podnikatelů“.

Podle současného stavu jsou od poplatků osvobozena jen zdravotnická zařízení, která pouští rozhlas a televizi svým pacientům. Za zachování současného autorského zákona se postavilo nejen ministerstvo kultury, ale prostřednictvím petice i zhruba 1600 českých umělců. Návrh byl podle nich v rozporu s tuzemským i evropským právem.