Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku ožívá debata o eutanazii. Lékaři intenzivně debatují mezi sebou

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.
Foto: Pixabay

Před deseti lety nevadilo možné zavedení eutanazie polovině Čechů, s každým dalším rokem ale počet jejích zastánců roste. Lékařská komora se proto rozhodla ve vlastních řadách zjistit, jak na tuto problematiku pohlíží sami zdravotníci.

Na webových stránkách České lékařské komory se v závěru ledna objevila prosba směrem ke členům, aby vyplnili krátký anonymní dotazník o eutanazii. Obsahuje deset otázek a zástupci komory díky němu chtějí porozumět tomu, jak se k této problematice staví lékaři různých odborností.

Na výzkumu spolupracuje ČLK i s Psychiatrickou klinikou 1. Lékařské fakulty UK a Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze. S výsledky chce následně seznámit veřejnost ve svém časopise Tempus Medicorum a na připravované květnové konferenci.

Podle informací Deníku s eutanazií nesouhlasí nejen šéf komory Milan Kubek, ale i většina lékařů, kteří dotazník prozatím vyplnili. K „sondáži terénu“ ale komoru donutily okolnosti, především fakt, že poslankyně a lékařka Andrea Procházková (ANO) začala připravovat zákon o eutanazii.

Zatímco lékaři mají spíš negativní stanovisko, veřejnost by zavedení eutanazie přivítala. Podle loňského průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění ji schvaluje 67 procent dotázaných. O devět let dříve to přitom byl jen každý druhý Čech. Postoj ministerstva zdravotnictví zůstává nejasný.

Eutanazie existuje ve dvou variantách. V případě tzv. aktivní eutanazie dojde k usmrcení nevyléčitelně nemocného za přesně vymezených podmínek při asistenci lékaře. Pasivní eutanazií se rozumí přerušení léčby pacienta nebo asistovaná sebevražda. V takovém případě připraví lékař smrtící koktejl, který nemocný sám vypije.

V Evropě je jedna z těchto variant povolena v deseti státech. O aktivní eutanazii mohou požádat pacienti v zemích Beneluxu a ve Švýcarsku. V dalších šesti zemích je možná pasivní eutanazie.

Témata:  eutanazie lékaři Česká lékařská komora zdraví Ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy