Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO povede do eurovoleb Charanzová. Pro Jourovou by chtěl Babiš lepší místo

Dita Charanzová (ANO)
Dita Charanzová (ANO)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Premiér Andrej Babiš na dnešním celostátním sněmu hnutí ANO vyhlásil jasný cíl pro letošní eurovolby. K vítězství by hnutí měla dovést europoslankyně Dita Charanzová, kterou členové jednomyslně zvolili za lídra kandidátky. ANO zvítězilo i minule, ale ke dnešnímu dni mu zbyli jen dva ze čtyř europoslanců. Redakce serveru Globe24.cz sleduje sněm přímo z místa konání.

Kandidátku vládního hnutí ANO pro květnové volby do Evropského parlamentu povede současná europoslankyně Dita Charanzová. Na dopoledním brífinku to za její účasti potvrdil premiér a předseda hnutí Andrej Babiš.

Podle jeho názoru veřejnost dobře vnímá práci Charanzové. Obě europoslankyně hnutí jsou podle něj aktivní, a to hlavně v boji proti nesmyslům, které Evropský parlament občas vymýšlí. Charanzová byla do čela kandidátky zvolena jednomyslně, podpory si moc váží.

Babiš zmínil i důležitost Evropské rady, kde sám zasedá. V Evropské unii by rád zvýšil vliv členských států. Charanzová prosazuje to, čemu říká návrat ke kořenům. Europoslankyně si přeje bezpečnou a prosperující Evropu.

Květnové volby považuje premiér za důležité, zvlášť v současné době brexitu a napjatých vztahů s některými státy. V rámci Evropské unie si Babiš váží spolupráce zemí Visegrádské čtyřky.

V nově složené Evropské komisi by premiér přál České republice jinou agendu. Současná eurokomisařka Věra Jourová zodpovídá za oblasti spravedlnosti, ochrany spotřebitele a otázek rovnosti pohlaví. Babiš zmínil, že si přeje, aby Jourová v komisi pokračovala, ale na atraktivnějším místě.

Hnutí ANO v minulých volbách do Evropského parlamentu zvítězilo a získalo čtyři mandáty. Europoslanci Pavel Telička a Petr Ježek ale řady hnutí v průběhu volebního období opustili. Babiš to dnes označil za cennou životní zkušenost a velké zklamání. Telička s Ježkem budou do EP kandidovat i letos v rámci nově vzniklého hnutí Hlas.

Témata:  celostátní sněm hnutí ANO Eurovolby Andrej Babiš Dita Charanzová Věra Jourová Hnutí ANO

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy