Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rekordně nízká podpora. Babiš pokračuje v čele ANO, měnit se nehodlá

Andrej Babiš (ANO)
Andrej Babiš (ANO)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Premiér Andrej Babiš bude předsedou vládního hnutí ANO přinejmenším další dva roky. Hlas mu dalo 86,5 % delegátů dnešního pražského celostátního sněmu. Jde o nejnižší podporu pro Babiše v historii hnutí. Redakce serveru Globe24.cz sleduje sněm přímo z místa konání.

Premiéra Andreje Babiše potvrdili delegáti dnešního celostátního sněmu ANO v roli předsedy hnutí. Babiš získal 206 hlasů z celkového počtu 238 delegátů. Třináct lidí hlasovalo proti, dalších devatenáct se pak zdrželo hlasování.

Před hlasováním ze sebe Babiš, jak sám řekl, vypotil nominační projev, podle vlastních slov totiž neměl nic připraveno. V úvodu se obrátil na přítomné novináře, aby se podivil tomu, že se jej stále ptají, proč ve volbě předsedy hnutí nemá konkurenta. „Bohužel jsem v roce 2015 dostal 100 %,“ vysvětlil premiér důvod.

Babiš také krátce zalitoval, že do politiky vůbec vstoupil. „Zrovna jsem měl skvělou dovolenou. Kolikrát si říkám, proč jsem to vlastně udělal,“ konstatoval Babiš. Vzápětí ale vše uvedl na pravou míru. „Společně jsme udělali skvělý projekt,“ vzkázal členům hnutí a delegátům sněmu.

Předseda hnutí zopakoval i slova ze svého dopoledního vystoupení, připomněl, že hnutí ANO nabízí program pro všechny. Stále platné je podle něj i volební heslo, že stát by měl fungovat jako rodinná firma. Sám sebe nadále považuje spíš za manažera, nikoliv politika.

„Když mě zvolíte, už se nezměním. Jsem na to moc starý,“ uzavřel Babiš svůj nominační projev. Vzápětí proběhla volba předsedy, po krátké pauze byly vyhlášeny výsledky. Delegáti zvolili Andreje Babiše drtivou většinou, předsedou vládního hnutí ANO tedy bude i následující dva roky.

Sněm, který se koná v Centru pohybové medicíny na pražském Chodově, nyní pokračuje volbou místopředsedů. Post prvního místopředsedy obhájil Jaroslav Faltýnek, podpořilo ho 190 delegátů. Řadovými místopředsedy se stali Richard Brabec, Jaroslava Pokorná Jermanová, Petr Vokřál a nově Radek Vondráček.

Témata:  Andrej Babiš celostátní sněm hnutí ANO Hnutí ANO

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy