Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hnutí ANO má problém. Bude mu Babiš čelit?

Sněm hnutí ANO
Sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Vyplatí se vůbec sledovat celostátní sněm hnutí ANO? Volba předsedy dopadla podle očekávání, premiér Babiš může být spokojený. Vrásky na čele mu však možná přidělala odpolední tisková konference. Místo úspěchů se na ní totiž řešily problémy.

Komunikace. Dvojsmyslné slovo, které hezky shrnuje jeden z největších problémů hnutí ANO. Ministr dopravy Dan Ťok je kvůli váznoucí stavbě dálnic asi nejkritizovanějším členem nynější vlády. Noví místopředsedové zase na tiskovém brífinku téměř jednohlasně označili za největší problém hnutí vnitrostranickou komunikaci.

Zatímco většinou se tiskové konference točí kolem osoby Andreje Babiše, tentokrát mířil jeden z dotazů na jeho "nově" zvolené kolegy z vedení hnutí. Nejdřív se slova ujal první místopředseda Jaroslav Faltýnek, který vzkázal, že jeho úlohou bude práce v Poslanecké sněmovně, ale i spolupráce s regiony.

Následně se u mikrofonu objevila Jaroslava Pokorná Jermanová. Středočeská hejtmanka mluvila o nutnosti vzniku dlouhodobé strategie hnutí a komunikaci mezi jednotlivými úrovněmi stranické politiky od nejmenších obcí po ministry a premiéra.

O váznoucí komunikaci následně hovořili i Radek Vondráček, mimochodem jediný nový člen nejužšího vedení, Petr Vokřál a Richard Brabec. Nebylo to samozřejmě jejich jediné téma, třeba předseda Poslanecké sněmovny mluvil o partnerství s podobně smýšlejícími stranami ze zahraničí, bývalý brněnský primátor zase o přípravě na krajské volby, které se uskuteční v příštím roce. Na diskusi uvnitř hnutí si ale postěžoval každý, kdo dostal šanci problémy pojmenovat.

Premiér Babiš zahájil odpolední brífink úvodním slovem, v němž tvrdil, že dnešní celostátní sněm ukázal jednotu hnutí. To je sice pravda, otázkou ale zůstává, zdali se mu zamlouvá, že se členové hnutí shodují na tom, že uvnitř ANO vážne komunikace.

Těšit ho může alespoň fakt, že od delegátů neobdržel 100 % hlasů jako v roce 2015. Sám si ostatně v nominačním projevu postěžoval, že novináři věnují tomu, že tradičně nemá protikandidáty, až moc velkou pozornost. Po dnešku mu možná vrtá hlavou jiná otázka. Opravdu má hnutí ANO problém s komunikací?

Témata:  celostátní sněm hnutí ANO Hnutí ANO Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek Radek Vondráček Jaroslava Jermanová Petr Vokřál Richard Brabec

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy