reklama

Ekonomická hádanka na začátek: Proč v sousedním Polsku může získat zákazník tarif u Vodafonu s neomezeným voláním po celé EU s 5 GB dat za 241 korun, když u nás u stejného operátora stojí tarif s neomezeným voláním ovšem pouze v rámci České republiky a s 4 GB dat (+ 2 GB dostanete jako takový hezký dárek) 799 korun? A to se raději neptejme na země jako je například Itálie, kde operátor Iliad nabízí svůj tarif s neometeným voláním a 30 GB dat za 6 eur alias 130 korun.

Pokud se vám nad takovými cenami u nás otvírá kudla v kapse, tak ať se vám zase rychle zaklapne! Můžete si za to sami! To vám alespoň vzkazuje paní ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková. „Když budete prostě někomu pořád dokola opakovat: máme drahá data, máme drahá data´, tak co uděláte, tak vezmete mobil, tak se nepřipojíte na internet přes data, ale budete hledat volnou wifinu. A tady jsme u toho. Čím méně se těch dat používá, protože se jim vyhýbáme, tak tím nepřispíváme k tomu, aby byla levnější,“ přináší překvapivé odhalení Nováková.

Ano, za drahá data si můžeme jen a jen my, neboť jich nejen máme i v drahých tarifech málo, ale dokonce si je odmítáme za přemrštěné ceny dokupovat. Jsme ještě tak drzí, že hledáme levnější nebo bezplatné alternativy! Pokud bychom drahá data používali, naši hodní skvělí operátoři, kteří tolik vrazili do sítí, které jim nyní stojí ladem, by hned data zlevnili. Jsme prostě divní! Je to stejná logika jako s jídlem a „národní chutí“! Zatímco Němec dostane za menší peníze větší konzervu s masem, Čech za více peněz chce menší konzervu plnou sádla a flaksy. Podle výrobců to tak chceme!

Je to ovšem asi poprvé, kdy s podobným argumentem přichází někdo, kdo má v popisu práce se za zákazníka a za občana České republiky postavit. Paní ministryně naopak hájí operátory. A je třeba říci, že jim, i sama sobě svým vyjádřením udělala medvědí službu. Zákazníci operátorů budou ještě naštvanější a rozhodně si nevezmou slova paní ministryně k srdci.

Paní Nováková vlastně přiznala, že nedělá svojí práci nejen pro zákazníka, ale i pro vládu a republiku. Neustále od politiků posloucháme moudra o moderní ekonomice, inovacích nebo průmyslu 2.0. Ti samí politici však nejsou schopni vyjednat a zajistit v Evropě něco již tak všeobecně dostupného jako mobilní internet za dostupný peníz. Raději už jim nebudeme připomínat, že dnes už je ve většině zemí volání po Evropě v rámci každého neomezeného paušálu zdarma. A to funguje i v Balkánských zemích! Je to sice malá, ale přesto citelná rána pro českého občana a podnikatele. Zájmy operátora, který svůj zisk posílá do zahraničí, nejsou zájmy státu.

Ale co když je to jinak? Nemá paní ministryně jiné úmysly?  Ve stejné chvíli premiér Andrej Babiš tvrdí, že „Nevidím fakt žádný důvod, abychom za mobily pořád platili víc než jinde. Slibuji, že na ceny mobilních tarifů budeme tlačit, aby se tarify alespoň přiblížily těm, jaké mají lidé v jiných evropských zemích,“ a vyjednává s řediteli českých operátorů a dokazuje jim, že jsou drazí. Jedním z argumentů pro odvolání ministra Jana Mládka ze stejného postu jako nyní zastává paní ministryně bylo i to, že nedokázal snížit ceny za mobilní internet. Co když si paní ministryně Nováková tímto vyjádřením, kterým fakticky ztrapnila svého šéfa, takto sofistikovaně řekla jen o odvolání z vlády?