reklama

Nedávno v tuzemsku způsobila poplach změna v chování nosných slepic. Kvůli změnám klecí na tzv. obohacené klece, který způsobil nedostatek vajec v obchodech, což vyšroubovalo také jejich cenu. Vylepšené klece, které by měly zahrnovat hnízdo pro snášku vajec, místo pro popelení a obrušování drápů slepic, však nejsou podle obránců zvířat pro život slepic vyhovující.

„Politici by se měli přestat schovávat za výmluvy nejrůznějšího typu a postavit se k celé problematice čelem. Slepice v klecových chovech nemají podmínky ani pro ty nejzákladnější potřeby, jakými jsou čištění se popelením, hrabání či protažení křídel. Přitom zahraniční příklady jasně ukazují, že bezklecový chov slepic je vůči zvířatům ohleduplnější a jeho konkurenceschopnost nijak zásadně nezaostává. Politici by si tak měli na tyto cítící bytosti vzpomenout v zákoně na ochranu zvířat. Když už od slepic něco chceme, měli bychom jim vytvořit dobré podmínky pro život. Veřejnost si to uvědomuje, doufejme, že si to uvědomí i ti, kteří o tom budou rozhodovat," uvedl pro Globe24.cz Pavel Buršík, tiskový mluvčí spolku OBRAZ - Obránci zvířat.

Kruté podmínky pro chov zvířat se v dlouhodobém měřítku daří zlepšovat, což potvrzuje zákaz chovu zvířat kvůli kožešinám. „Prosazení legislativního zákazu kožešinových farem jasně ukázalo, že změna přístupu ke zvířatům je uskutečnitelná. Lišky a norci už u nás díky vlně společenské nevole nemusí trpět. Slepice však prozatím takové štěstí neměly, i když společenský odpor nikam nezmizel. Průzkum agentury Median ukázal, že tři čtvrtiny Čechů si přejí konec tak kruté praktiky, jakou je klecový chov. Češi si dobře uvědomují, že slepice v malých, přeplněných klecích zažívají týrání, a nejsou vůči tomu lhostejní. Teď o tom zbývá přesvědčit politiky, protože právě ti mohou prosadit změnu," vysvětluje Pavel Buršík

Přestože názory na kvalitu vajec z různých druhů chovů se různí, jestli nedávno změněné podmínky pro klecový chov slepic budou dostačující anebo jestli budou klece zcela zakázány, určí následné politická diskuze.