reklama

"Jsme zde v roli poškozeného, nikoli viníka. Jako velkoobchodník dovážíme maso i z Polska, ale pouze velmi okrajově. Navíc tento polský dodavatel vždy patřil mezi bezproblémové," sdělil Hanzelka. Podle něj je dobře, že dozorové orgány fungují a problém odhalily. "My sami provádíme vlastní veterinární testy masa nad rámec povinností vyplývajících z legislativních předpisů. Čekáme na výsledky testů této šarže. Podle mých informací se naprostá většina závadného masa podaří stáhnout z trhu," dodal mluvčí.

Firma bude chtít po polském dodavateli náhradu škody. "Tato aktuální událost nemá nic společného s nedávným nálezem závadného polského masa z nemocných zvířat," uzavřel.

Svědík ČTK řekl, že nemá informaci o tom, zda se maso dostalo ke koncovým zákazníkům. Poukázal na to, že vlastníkem zboží není Frost Logistics, ale firma Animalco. Frost Logistics pro ni zajišťuje logistické služby, to znamená dopravu a skladování. "Na základě objednávek se zbožím pouze manipulujeme," uvedl Svědík. Maso je podle něj vždy v primárním obalu. "Nejsme schopni přímo zjistit - kromě nějakého fyzického poškození - jestli mu něco je, nebo není," dodal.

Stát zavádí od čtvrtka kontroly zdravotní nezávadnosti veškerého hovězího masa dovezeného z Polska před jeho uvedením na trh. Důvodem je zjištění veterinářů, že asi 700 kilogramů polského hovězího masa, které bylo skladováno u společnosti Frost Logistics, obsahovalo bakterie salmonely. Nyní se zkoumá, zda se prodalo koncovým zákazníkům. Vzorky z masa odebírali veterináři v minulém týdnu, dnes přišly výsledky.

Maso se salmonelou se v Česku distribuovalo do pěti míst, šlo také na Slovensko. Část nejspíš stále zůstává ve skladech, uvedli veterináři.