Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Závadné hovězí se salmonelou z Polska patří patří Animalcu z Agrofertu

Hovězí maso
Hovězí maso
Foto: Pixabay

Hovězí maso se salmonelou dovezené z Polska patří společnosti Animalco ze skupiny Agrofert spadající do svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO). ČTK to řekl Robert Svědík, předseda představenstva společnosti Frost Logistics, kde se maso skladovalo. Informaci potvrdil mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka, společnost je podle něj v roli poškozeného a zvažuje zastavení masa z Polska. Na informaci upozornil Deník N.

"Jsme zde v roli poškozeného, nikoli viníka. Jako velkoobchodník dovážíme maso i z Polska, ale pouze velmi okrajově. Navíc tento polský dodavatel vždy patřil mezi bezproblémové," sdělil Hanzelka. Podle něj je dobře, že dozorové orgány fungují a problém odhalily. "My sami provádíme vlastní veterinární testy masa nad rámec povinností vyplývajících z legislativních předpisů. Čekáme na výsledky testů této šarže. Podle mých informací se naprostá většina závadného masa podaří stáhnout z trhu," dodal mluvčí.

Firma bude chtít po polském dodavateli náhradu škody. "Tato aktuální událost nemá nic společného s nedávným nálezem závadného polského masa z nemocných zvířat," uzavřel.

Svědík ČTK řekl, že nemá informaci o tom, zda se maso dostalo ke koncovým zákazníkům. Poukázal na to, že vlastníkem zboží není Frost Logistics, ale firma Animalco. Frost Logistics pro ni zajišťuje logistické služby, to znamená dopravu a skladování. "Na základě objednávek se zbožím pouze manipulujeme," uvedl Svědík. Maso je podle něj vždy v primárním obalu. "Nejsme schopni přímo zjistit - kromě nějakého fyzického poškození - jestli mu něco je, nebo není," dodal.

Stát zavádí od čtvrtka kontroly zdravotní nezávadnosti veškerého hovězího masa dovezeného z Polska před jeho uvedením na trh. Důvodem je zjištění veterinářů, že asi 700 kilogramů polského hovězího masa, které bylo skladováno u společnosti Frost Logistics, obsahovalo bakterie salmonely. Nyní se zkoumá, zda se prodalo koncovým zákazníkům. Vzorky z masa odebírali veterináři v minulém týdnu, dnes přišly výsledky.

Maso se salmonelou se v Česku distribuovalo do pěti míst, šlo také na Slovensko. Část nejspíš stále zůstává ve skladech, uvedli veterináři.

Témata:  závadné maso z Polska Agrofert

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy