reklama

Závadu, kvůli které na dálnici vytékala voda a namrzala, se už podařilo provizorně odstranit. Levý jízdní pruh na Prahu byl kvůli opravě uzavřený asi do 14:00. Ve stejnou dobu skončilo i dopravní omezení poblíž 102. kilometru kvůli obnově svodidel a vodorovného dopravního značení. Podle Národního dopravního informačního centra zůstává uzavřený levý jízdní pruh na Brno na asi 97. kilometru. Omezení má skončit v 16:00.

Podle Kroupy se bude nutné ještě na místo opravované kanalizace vrátit a dělat průzkumné práce, které stanoví celkový rozsah poškození. Práce by podle něho měly být vždy o víkendech a v nočních hodinách, kdy je na dálnici menší provoz.

Voda se v nejnižším místě původně opravovaného úseku mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem hromadila na vozovce a namrzala už v pátek večer. Stalo se tam několik nehod, jeden člověk se lehce zranil, směr na Brno byl nakrátko zcela uzavřen. "Únik odpadní vody jsme zvládli, udělali jsme nouzový výhrab ve středním dělícím pásu a vodu posíláme pod most. V žádném případě už ani náznakem, průsakem nebo bočně nevytéká na dálnici," řekl k opravám mluvčí ŘSD Jan Rýdl. ŘSD se podle něho o problému s kanalizací, ze které ve středním dělícím pásu vytékala voda, dozvědělo v pátek před 20:00. "Vzhledem k počasí začala voda namrzat. Byly tam nehody, většinou lehčí. Zranění bylo jenom jedno. Chvíli tam ale byla situace poměrně dramatická," řekl Rýdl.

Policie potvrdila čtyři nehody a jednoho lehce zraněného člověka. Poškozené bylo i auto zasahujících hasičů, do kterého narazil další vůz.

Modernizaci úseku mezi 90. a 104. kilometrem D1 mělo provést sdružení, které tvořily česká firma Geosan Group, italská Toto Construzioni Generali a kazašská SP Sine Midas Stroy. Zakázka zněla na 1,75 miliardy korun. Opravy začaly loni v březnu, práce se nepodařilo dokončit před zimou. V polovině prosince doprava na dálnici ve zúženém úseku několikrát zkolabovala. Blokoval ji nesjízdný povrch i kamiony. ŘSD v prosinci spolupráci se sdružením ukončilo, na chyby zhotovitele upozorňovalo od srpna. Modernizaci dokončí jiná firma, kterou ŘSD vybere na jaře. Práce pak budou pokračovat v létě.