reklama

Ve skutečnosti vám nedávají energii

I když se jim říká energetické nápoje, faktem je, že jejich hlavní přísady jako taurin, L-karnitin a glukuronolaktón člověku neposkytují žádnou skutečnou energii. Taurin a L-karnitin jsou aminokyseliny, které se podílejí na energetickém metabolismu a přirozeně se nacházejí ve svalech a orgánových tkáních. Na zvýšení energie ale nemají téměř žádný vliv. Uvádí se, že glukuronolakton zvyšuje energii kvůli předpokládanému vlivu na energetický metabolismus, skutečný vliv na úroveň energie ale nemá.

Energetická stimulace, kterou může člověk po vypití pocítit, pravděpodobně pochází z cukru, ale netrvá dlouho. Vysoký obsah cukru má ale negativní dopad na tělo. Energetický nápoj obvykle obsahuje asi 13 čajových lžiček cukru na porci, což je více než dvojnásobek doporučeného denního limitu stanovený Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Pravidelné pití energetických drinků přispívá k obezitě a inzulínové rezistenci.

Mohou způsobit dehydrataci

Hlavním zdrojem energie ve většině energetických produktů je kofein. Všichni milovníci kávy dědí, že tato látka má diuretický účinek – jinými slovy zvyšuje produkci moči. V extrémních případech to může vést k dehydrataci. Obzvláště škodlivé to může být pro lidí, kteří tyto produkty poprvé pijí a nevědí, že by měli zároveň vypít větší množství vody.

Mohou zvýšit srdeční frekvenci

Kofein představuje i riziko pro srdeční tep. Kanadský žurnál kardiologie v roce 2015 zveřejnil komplexní studii, která se zabývala výskytem srdečních příhod po konzumaci energetických nápojů u dospívajících. Vědci zjistili, že u mladistvých pití energetických nápojů způsobilo zvýšené riziko srdečních příhod, zejména u pacientů se srdečními chorobami. Objevily se dokonce i případy, že energetické nápoje způsobily změny srdečního rytmu mezi dospívajícími se zdravými srdci. Toto riziko se zvyšuje, když se dítě věnuje sportu či cvičení.

Mohou zničit zuby

Energetické nápoje obsahují kyselinu citrónovou, která je vysoce žíravá pro zuby. Studie srovnávající sportovní nápoje a energetické nápoje zjistila, že energetické produkty mají výrazně vyšší kyselost čímž více přispívají k rozpuštění zubní skloviny. Ztráta skloviny po vypití energetického nápoje byla více než dvojnásobně vyšší než po vypití sportovního nápoje. 

Bolesti hlavy a změny nálad

Guarana, další složka běžného energetického nápoje, má také velká obsah kofeinu. Guarana stimuluje centrální nervový systém, díky čemuž dodává energii, povzbuzuje myšlení a může snížit chuť k jídlu. Může však také způsobit nežádoucí vedlejší účinky, jako jsou bolesti hlavy, nespavost, nervozita a výkyvy nálady.. Pití energetických drinků s guaranou může být nebezpečné v kombinaci s léky na předpis a může způsobit různé vedlejší účinky, od srdečních a trávicích potíží až po zhoršený úsudek a rozhodování.