reklama

Jackson Oswalt, teenager z amerického Tennessee, není jako běžný 14letý chlapec. Zatímco ostatní děti hrají videohry nebo se dívají na televizi, on je zaneprázdněn sestavováním jaderné laboratoře ve staré herně v jeho domě, píše server Science Alert.

Budoucí jaderný inženýr pracuje na projektu již od svých 12 let. A dne 19. ledna 2018, jen několik hodin před dosažením třináctých narozenin, měl údajně úspěch a dosáhl svého cíle. S využitím 50.000 voltů byl Oswalt údajně schopen spojit dva atomy plynného deuteria a úspěšně provést jadernou fůzi v plazmovém jádře reaktoru. 

Po provedení dalších testů v následujících měsících byl Oswalt stále více přesvědčen, že skutečně dosáhl fúze. Aby bylo jasné, jeho tvrzení ještě nebyla odborně posouzena – a dokud nebude jeho práce replikována a výsledky zveřejněny v nějaké odborném deníků, musíme to všechno brát s rezervou

Nicméně Oswalt není jediný, kdo si myslí, že úspěšně provedl jadernou fůzi. Skupina The Open Source Fusor Research Consortium už ověřila výsledky Oswaltova pokusu. Podle Jasona Hulla , administrátora na webových stránkách, byl Oswalt už přidán do seznam úspěšných příznivců skupiny, kterým se něco takového podařilo.

„Dobrá práce, pěkný systém, vložil jsi do toho i nějaké peníze," pochválil Hull mladíka. Oswaltův jaderný reaktor postavený v domě jeho rodičů stál přes 10 000 dolarů, tedy asi 230 tisíc korun.

Ještě šílenější je, že Oswalt není jediný teenager který pracuje na ambiciózních projektech, jako je tento. Pokud budou Oswaltovy výsledky ověřeny vědeckou organizací, bude oficiálně sesazen dosavadní držitel rekordu, 14letý Taylor Wilson, o kterém se až dosud uvádělo, že jde o nejmladšího člověka, který kdy dosáhl jaderné fúze.