Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zkažené maso, vejce... Zemědělská velmoc, kterou už nikdo nechce? Polsko si vykopalo vlastní hrob

Hovězí maso
Hovězí maso
Foto: Pixabay

Komentář Petra Šulky – Je nepochybné, že Polsko si na rozdíl od České republiky udrželo vlastní potravinovou soběstačnost a stalo se jednou z potravinových velmocí Evropy. Poláci by na sebe mohli být pyšní. Pokud by si to sami nekazili….

Není snad rok ba pololetí, kdy by nepropukl nějaký skandál s polskými potravinami, nad kterými zůstává rozum stát.  Kdo už si dnes vzpomene na kauzu z roku 2013, kdy se například zjistilo, že polská sušená vejce jsou vyráběna ze zkažených vajec a obsahují několikanásobně více bakterii než je v normě? Nebo že ve stejném roce odeslala jedna polská firma na trh sušenky „vylepšené“ jedem na krysy?

O rok dříve se provalila dodnes snad nejlegendárnější kauza. Místo kuchyňské soli se do mnoha polských produktů přisypávala sůl k posypu silnic. Tento vylepšený recept mimochodem polští potravináři používali od roku 1999. Ve stejném období také propukla kauza, která je ze současného pohledu více než aktuální. 16 polských firem bylo usvědčeno ze zpracování a prodeje nemocných krav nebo rovnou zdechlin zvířat, které cestu na jatka nepřežila.

Ani salmonela v polských potravinách není novinkou. V roce 2016 se objevila v polském vepřovém a krůtím mase a z prodeje muselo být staženo 3,5 milionu polských vajec. O rok později byla salmonela nalezena v kuřecím mase, a dokonce špenátu a čokoládě od polských výrobců. Vloni se k nám dostalo čínské zelí a jablka přecpané pesticidy. Korunu všemu v roce 2013 nasadily bezlepkové sušenky plné lepku. Letošní kauza s polským hovězím tedy není žádná novinka.

Co nám to ovšem o Polsku jako zemědělské velmoc říká? Je evidentní že v zemi nefunguje potravinářská a hygienické kontrola. Na většinu kauz nepřišli totiž sami Poláci, ale upozornili na ně zahraniční hygienici nebo novináři, kteří se vplížili do zákulisí polského potravinového gigantu. Co ovšem po každé aféře následuje je stejná reakce. Na straně Polska je vše v pořádku. Jedná se o pokus očernit Polsko. "Ujišťujeme vás, že polská inspekce je jednou z nejlepší v rámci EU," prohlásila šéfka komunikace polského ministerstva zemědělství Anita Szczykutowiczová v roce 2013.

Během české aféry s likérkou Drak a metanolem se Poláci vysmívali a bránili, že posypová sůl nikoho nezabila. Dnes ministr Krzysztof Ardanowski varuje, že na případné kontroly polského hovězího odpoví kontrolami českého piva. Nejeden český pivovarník by se možná rád pana ministra zeptal, zda v něm, tak jako v polském hovězí, byla nalezena salmonela, ale drzost a účelovost polské obrany je zjevná, a nepotřebuje dalších komentářů.

Z výše popsaného je jasné jedno Za špatnou pověst svého zemědělského impéria si Polsko může samo. Je třeba říci, že mnohé polské potraviny i na našem trhu patří mezi špičky. Bohužel jejich pověst drtí podobné často až vražedné způsoby, při nichž se pokouší nepoctiví polští výrobci ošidit zákazníka a vytřískat pár zlotých navíc. Nad takovým chováním by se měli Poláci pohoršovat. Za to skutečně ti, co na ně upozorní nemohou.

A ani oháněni Evropskou unií, ke které chtějí často hnát spory o kvalitu svých potravin a zpřísněný dohledový režim nad nimi Polsku nepomůže. Stejně ani společná ochutnávka polského hovězího, které se zúčastnil před novináři prezident Dudy a ministr Ardanowského , tak, jak se konala minulý týden, také důvěru nezvedne.

Polsko musí spolknout hrdost a přiznat si, že má problém a začít jej řešit. Nebo jej za něj začnou řešit jiní. EU nepochybně ráda použije podobné kauzy k tlaku na Varšavu.  Dokud se tak nestane a budeme mít každý půl rok nebo i častěji na stole další a další aféry Polsko může na důvěru a dobrou pověst svých potravin, ale i sebe, jako seriózního partnera zapomenout.    

Témata:  Polsko závadné maso z Polska Andrzej Duda nebezpečné potraviny hygiena potraviny krávy zemědělci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy