reklama

Diskuse o rozpočtu byla podle předsedy vlády hlavní částí jednání. Kromě úspor u daňových výjimek Zeman opět zdůraznil potřebu investic. Ocenil také vládní záměr víceletého investičního plánu.

Zeman počátkem ledna uvedl, že zrušením daňových výjimek by se ušetřilo několik desítek miliard korun. V rozpočtu jich je podle něj 172, výjimku z daně si podle prezidenta v minulosti vymohly různé lobbistické skupiny. V televizi Barrandov tehdy Zeman zmínil třeba osvobození od daně z přidané hodnoty pro zoologické zahrady.

O plánu zrušit v novém zákonu o dani z příjmu většinu daňových výjimek mluvila už v dubnu 2016 nynější ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), tehdy ještě jako náměstkyně resortu vedeného Babišem. Nový zákon o dani z příjmu ovšem ministerstvo dosud nepředložilo. S návrhem zrušit daňové výjimky narazil už dřív jako ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Zeman s Babišem dnes mluvili o premiérově nadcházející cestě do USA a o tématech, která chce Babiš s Trumpem projednat. Zeman podle Babiše zdůrazňuje jako důležité pro další vztahy se Spojenými státy hlavně ekonomické zájmy Česka a Evropy. Premiér poznamenal, že Zeman projevil radost nad tím, že se podařilo schůzku pro českého představitele v Bílém domě domluvit. Pražský hrad v minulosti oznámil, že Trump do Bílého domu pozval Zemana. Setkání se ale nikdy neuskutečnilo.

Babiš chce v Bílém domě mluvit také o kybernetické bezpečnosti. V poslední době se řeší otázka možného nebezpečí ze strany čínských dodavatelů mobilních technologií. Zeman podle premiéra konstatoval, že rétorika Spojených států vůči čínským firmám není v souvislosti s vyjednáváním o obchodu tak důrazná, jak byla v minulosti.

Dalšími tématy dnešní schůzky byly podle Babiše volby do Evropského parlamentu, jeho nedávná cesta do Izraele nebo summit EU a Ligy arabských států v Egyptě. Mluvili také o situaci v Sýrii nebo Íránu.