Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká pošta opět zdražuje. Češi si od března pořádně připlatí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Česká pošta pokračuje v trendu zvyšování cen za doručovací služby. Navzdory tomu, že se lidé bouří proti způsobu, jakým jsou zásilky doručovány, budou nyní nuceni si připlatit. A to mnohdy i o částku ve výši několika desítek či stovek korun za jednu zásilku.

Česká pošta na svých stránkách vyvěsila ceník, který vstoupí v platnost od 1. března. Oproti stávajícímu ceníku dochází ke změnám především u balíkových služeb, kde se namísto váhy budou nově cenit rozměry.

V případě obyčejných psaní se cena nemění a stejná zůstává i u doporučených nebo cenných dopisů. Zajímavější je ale situace u služeb Balík do ruky a Balík na poštu, kde se cena místy rapidně mění.

V tuto chvíli zaplatí odesílatel za nejmenší balíkovou zásilku do ruky o hmotnosti do 2 kg 138 Kč, resp. 125 Kč se zákaznickou kartou. Podle nového ceníku bude základní cena tvořena velikostí balíčku, kdy nejdelší strana musí měřit 35 cm. V takovém případě zaplatí odesílatel 129 Kč bez zákaznické karty a 119 Kč se zákaznickou kartou.

Stávající ceník umožňuje dále poslat zásilku do hmotnosti 5 kg za 152 Kč, to ale nový ceník ruší. Další větší zásilka, kterou půjde odeslat, bude do velikosti 50 cm, a to za 159 Kč. Stejně tak Česká pošta ruší zásilky o hmotnosti do 10 kg za 173 kč, nově je nahradí další velikostní kategorie do 100 cm za 209 Kč.

Největší zásilku, kterou mohl nyní běžný zákazník odeslat bez uzavřené dohody s Českou poštou, byla zásilka o hmotnosti do 30 kg za 294 Kč. Od března půjde zaslat největší zásilku o velikosti do 240 cm, avšak za cenu 359 Kč.

Jedním z nejčastějších problémů, který lidé dle sociálních sítí s poštou mají, je, že Balík do ruky stejně končí na poště, neboť dle zkušenosti mnoha lidí doručovatelé u dveří ani nezazvoní. Následující srovnání cen balíku na poštu proto možná bude pro čtenáře zajímavější.

V současnosti lze zaslat zásilky o hmotnosti menší než 2 kg do 30 kg ze cenu od 108 Kč do 239 Kč. Nově půjde o zásilky od velikosti do 35 cm za 109 Kč po velikost do 240 cm za 339 Kč.

V případě obyčejného balíku se cena také zvedá. Za balík do 2 kg hmotnosti nyní odesílatel zaplatil 74 Kč, nová nejnižší sazba bude činit 89 Kč. Naopak nejvyšší cena, která činila při obyčejném balíku a zásilce 144 Kč při váze do 20 kg, nyní stoupá na 319 Kč při rozměrech do 240 cm.

I cenné balíky podraží. Za ten nejmenší o váze do 2 kg nyní odesílatelé zaplatili 110 Kč, nově to bude 129 Kč při rozměrech do 35 cm. Nejvyšší cena pak stoupla z 211 Kč za balík do váhy 20 kg na 359 Kč za balík o hmotnosti max 240 cm.

Cena doporučeného balíčku rovněž roste. V současné době necháte na poště za jeho odeslání od 74 Kč při váze do 500 g až po 83 Kč při váze do 2 kg. Základní cena dle nového ceníku ale začíná ještě výše, a to až na 99 Kč za za základní doporučený balík o rozměrech do 35 cm, a narůstá až na 169 Kč při rozměrech do 60 cm.

Témata:  Česká pošta

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy