reklama

"Občanský průkaz představuje mnohdy jediný doklad o přiděleném rodném čísle, jehož je občan České republiky držitelem," uvedlo vnitro v předkládací zprávě. Ministerstvo podle svého vyjádření zaslalo v minulém roce dotazník jednotlivým úřadům, které uvedly, že by jim ukončení zápisu rodných čísel do občanských průkazů působilo problémy. Také vnitro uvedlo, že potřebuje delší čas na to, aby připravilo způsob, jakým rodná čísla v občanských průkazech nahradí jinými identifikátory.

S odkladem zásadně nesouhlasí ÚOOÚ. "Nedostatečná připravenost ministerstva práce a sociálních věcí, ministerstva financí, ministerstva dopravy a českého úřadu zeměměřického a katastrálního a dalších resortů není argumentem, protože tyto resorty měly deset let na to, aby se na tuto změnu připravily," uvedl úřad v připomínce k návrhu.

Dodal, že některá ministerstva "neskrývaně uvádějí, že přípravu ani nezahájila". Zároveň podle něj jako identifikátor již slouží číslo dokladu totožnosti.

Naopak ministerstva financí či práce požadují, aby se lhůta prodloužila na delší dobu, minimálně na pět až sedm let. Podle ministerstva práce a sociálních věcí by s vypuštěním rodného čísla v obšanských průkazech měla problémy zejména Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Chce proto, aby vnitro zpracovalo podrobnou analýzu dopadů připravovaného kroku. Úpravy aplikací informačního systému ČSSZ budou podle něj trvat minimálně jeden až dva roky a budou stát desítky milionů korun. Ministerstvo financí zase tvrdí, že bude potřeba upravit mnoho právních předpisů.

Vnitro upozornilo, že návrh musí nabýt účinnosti do konce tohoto roku. Jinak se od ledna přestanou rodná čísla do občanských průkazu zapisovat.