reklama

Provizorní tábor s několika tisíci migranty, kteří usilovali o přesun do Británie, byl vyklizen v roce 2016. Krátce předtím se mladému Afghánci podařilo tajně dostat za kanál La Manche.

"Soud není přesvědčen, že (francouzské) úřady udělaly vše, co se od nich důvodně očekávalo, aby podle své povinnosti zajistily ochranu" osamoceného nezletilého cizince, konstatovali soudci.

ECHR už tehdy Francii nařídil, aby chlapci zajistila vyhovující podmínky, což úřady nerespektovaly. Podle soudu tak nyní Francie musí vyplatit za duševní újmu odškodné 15.000 eur (384.000 Kč).

V táboře přezdívaném Džungle pobývalo v dobách jeho největší vytíženosti na 8000 migrantů, především ze Súdánu, Afghánistánu či Eritreje. Tábor byl zlikvidován v říjnu 2016, zhruba půl roku poté, co se zmíněnému afghánskému mladíkovi podařilo dostat se do Británie.

Francie od té doby rázně likviduje pokusy o obnovu tábora. Stovky migrantů snažících se proniknout na britské ostrovy se od té doby soustřeďují například v táboře u města Grande-Synthe nedaleko Dunkerku, který vláda opakovaně nechává vyklízet.