Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VAROVÁNÍ: Nepřibližujte se v Beskydech k medvědům. Ochránci upozornili na TOTO video souboje s divočákem

Nepřibližujte se v Beskydech k medvědům
Nepřibližujte se v Beskydech k medvědům
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Pracovníci Chráněné krajinné oblasti Beskydy varují turisty před snahou přiblížit se k medvědovi. Reagují tak na několikaminutové video, které v těchto dnech nedaleko obce Staré Hamry natočil myslivec. K medvědovi, který zápasil s kancem, se přiblížil na vzdálenost deseti až 20 metrů a to už bylo podle pracovníků parku nebezpečné. ČTK to řekla Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, pod kterou Správa CHKO Beskydy patří.

V Beskydech se podle pozorování pohybují minimálně dva medvědi. Jednoho z nich před časem natočil myslivec u Starých Hamrů na Frýdecko-Místecku. Video, na němž medvěd uloví kance, je dlouhé několik minut. Podle CHKO ale muž riskoval a porušil bezpečnou vzdálenost, která je v takových případech odhadována minimálně na 50 metrů.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR podle ní vyzývá všechny návštěvníky Beskyd, aby se podobného jednání vyvarovali. Při spatření medvěda by se raději měli klidným krokem vzdálit. "Medvěd je šelma, která má velkou sílu. Pokud se kvůli nezodpovědnému chování dostane do stresu, může mít snahu se bránit," řekl Václav Tomášek ze Správy CHKO Beskydy.

I podle něj kameraman vystavil zbytečně velkému riziku nejen sebe, ale i medvěda. Pokud by totiž zvíře člověka napadlo, zcela jistě by se objevily požadavky na jeho odlov. "Pokud chceme mít v našich lesích divoká zvířata, jako jsou medvědi, rysové, ale třeba také tetřevi, respektujme jejich přirozený prostor a způsob života," dodal Tomášek.

Podle pracovníků agentury má medvěd většinou v podobných případech snahu člověka odehnat. Jakékoli strčení či plácnutí medvědem může člověka vážně poranit. Přesto dosud neexistuje případ usmrcení člověka medvědem u nás, ani na Slovensku, v Polsku, či Rakousku. "V případě tohoto videa ale došlo k porušení zásad správného chování člověka a z hlediska právního také k rušení kriticky ohroženého druhu. Smutné na celé události je také fakt, že autor je aktivním myslivcem, který by zásady správného chování při střetnutí s medvědemměl znát," dodala mluvčí.

Medvěd hnědý se podle pozorování zdržuje v údolí potoka Řečice ve Starých Hamrech. Asi tříletého jedince tu poprvé lidé viděli 17. ledna. Šelma se pravidelně vrací do přezimovací obůrky Jatný, odkud odchází do údolí. Strhla už tři jeleny. Ochránci přírody se medvědapokusili vypudit hlukem. To se na chvíli podařilo, později se ale šelma na zimoviště vrátila.

Témata:  medvědi CHKO Beskydy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy