Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na chřipku antibiotika nezabírají. Sedm tipů, jak léčit nemoc, která kosí Čechy

zdraví
zdraví
Foto: Pixabay

Chřipka dokáže ovlivnit dění v Česku více, než si myslíme. Má ale oproti některým dalším nemocem jednu nevýhodu, prakticky vzato na ni nezabírají skoro žádné léky. Ty dokáži jen potlačit její příznaky, ale nevyléčí ji. To už věděli i naši předkové, kteří vymysleli řadu dalších způsobů, jak nemoci pomoci z těla ven.

1. Horká kuřecí polévka

Tu si klidně dopřejte. Blahodárně bude působit, stejně jako každý horký nápoj, třeba na škrábání v krku, nebo kašel. Zároveň má i protizánětlivé vlastnosti a pomůže tělo hydratovat. Stoupající pára z pořádně horké polévky pomůže uvolnit ucpaný noc.

2. Med s cibulí

Obě ingredience rozšťouchejte a na noc strčte do lednice. Druhý den vypijte šťávu, a bude po nemoci. Komu cibule nechutná, může si vyrobit medvědí mléko. Stačí přidat med, trochu rumu a popíjet do zemdlení.

3. Zelenina a ovoce

Pokud máte možnost, ládujte se při chřipce plody přírody, co to dá. Vítamínů do sebe dostanete víc ze syrového ovoce a zeleniny než z vařené. A roźhodně víc než z různých tablet a jiných drahých prepárátů.

4. Léčba houbami

Léčivé účinky hub bývají často přehlíženy, ale japonští a čínští léčitelé porozuměli jejich síle již před stoletími. Houby šiitake či reiši obsahují látky, které pomáhají zničit infekci a stimulují imunitní systém. Nejlepší je se jimi zásobit ještě před začátkem chřipkové sezóny a užívat je preventivně.

5. Čaje

Téměř libovolný čaj (až na ty silné černé, které jsou močopudné) vás nejen zahřeje, ale tělo zavodní, což je přesně rada, kterou na počátku propuknutí nemoci doporučují lékaři svým pacientům. Nejlepší jsou čaje bylinkové nebo zázvorové.

6. Mléko

Mléko je sice tekutinou, ale vzhledem ke svému složení se řadí spíše mezi tekutou stavu. Šálek mléka, ať už samotného studeného, nebo ohřátého s medem, může posloužit jako lehká svačinka a může v některých případech ulevit při nepříjemných pocitech v krku.

7. Octové ponožky

Tenhle netradiční recept pomáhá srážet horečku a je rozhodně příjemnější než balení do ledových prostěradel. Stačí dát do teplé vody jablečný ocet a namočit do něj ponožky. Pak si ponožky obléknete, zabalíte a půlhodinu necháte zábal působit.

Témata:  nemoc chřipka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy