reklama

Babiš je prvním českým premiérem po osmi letech, který dostal pozvánku na bilaterální jednání v Bílém domě. Naposledy se takto setkal v roce 2011 tehdejší premiér Petr Nečas (ODS) s Trumpovým předchůdcem Barackem Obamou. Babišův předchůdce Bohuslav Sobotka (ČSSD) sice navštívil Bílý dům dvakrát v letech 2014 a 2016, ani v jednom případě ale nešlo o bilaterální schůzku s Obamou.

Podle vyjádření Bílého domu budou Babiš s Trumpem jednat o posílení dvoustranných vztahů, o potřebě společně čelit globálním výzvám, včetně problémů kybernetické a energetické bezpečnosti, a o vzájemném obchodu. Babiš témata kybernetické bezpečnosti i obchodu potvrdil, s Trumpem by chtěl také jednat o spolupráci v NATO nebo o mezinárodních konfliktech, například o situaci v Sýrii. Česko má v Damašku ambasádu, která zastupuje i zájmy amerických občanů. Premiér naopak nechtěl svou návštěvu spojovat se zájmem americké společnosti Westinghouse podílet se na výstavbě nových jaderných bloků v Česku.

Čeští bezpečnostní experti v čele s bývalým předsedou Vojenského výboru NATO Petrem Pavlem vyzvali, aby se Babiš v USA věnoval zejména bezpečnostním tématům. Kromě kybernetické bezpečnosti zmínili spolupráci při modernizaci české armády a při rozvoji českého obranného průmyslu či dialog o strategickém postoji vůči Rusku a Číně.

Dá se očekávat, že téma bezpečnosti bude při Babišově návštěvě v USA významné. Premiéra budou provázet náměstek ministra obrany Jakub Landovský (ČSSD) a náměstek ministra zahraničí pro řízení bezpečnostní a multilaterální sekce Martin Povejšil.

Babiš se chce při cestě v USA věnovat i posílení spolupráce ve vědě a výzkumu, kterou nyní prosazuje na většině svých zahraničních cest. I proto bude součástí delegace místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček. Babiš zmínil, že jednání v této oblasti by se mohla věnovat tématu umělé inteligence.

Česko-americké vztahy zažívají v posledním roce oživení. Loni Česko navštívili mimo jiné tehdejší předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan nebo tehdejší americký ministr obrany James Mattis. Letos v únoru byl v USA český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který ve Washingtonu jednal se svým protějškem Mikem Pompeem a s Trumpovým poradcem pro otázky národní bezpečnosti Johnem Boltonem.

O pozvání do Bílého domu dlouhodobě usiloval český prezident Miloš Zeman. Po zvolení Trumpa, kterého Zeman podporoval, Hrad uvedl, že český prezident dostal pozvání na schůzku s novým americkým prezidentem na jaro 2017, setkání se ale dosud neuskutečnilo. Sám Zeman nyní schůzku považuje za nepravděpodobnou.