reklama

Prvotní informace policie hovořily o 15 zraněných, hasiči informovali o 16 zraněných. Tento počet se nakonec ještě zvýšil na 22. Podle mluvčí záchranné služby Michaely Bothové by žádné ze zranění nemělo být vážné, cestující utrpěli především odřeniny, zhmožděniny, vykloubení, je tam však také podezření na zlomeniny. Jedna žena zkolabovala po návratu domů zřejmě po prožitém stresu.

K nehodě došlo krátce po 8:00, tedy v ranní špičce. "Srazil se osobní vlak jedoucí z Letovic do Brna s osobním vlakem, který jel z Brna do Březové nad Svitavou," uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Policie nehodu vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení, alkohol byl u strojvůdců vyloučen. "Dechové zkoušky u obou strojvedoucích byly negativní. Je to ve fázi vyšetřování, příčinu ještě nevíme. Vyšetřujeme to pro podezření z obecného ohrožení," řekla dnes ČTK mluvčí policie Petra Hrůzová. Škoda dosáhla téměř půl milionu korun. Kompletně byl provoz obnoven v 11:40.

Provoz v úseku Brno-Židenice - Brno hl.n. po jedné koleji byl obnoven už v 8:50, vlaky i přesto nabraly zpoždění, některé spoje byly úplně zrušeny, další nahradily autobusy.

„Zatím nemůžeme říci, co zapříčinilo nehodu. V tuhle chvíli víme, že došlo k nedovolené jízdě za návěstidlo zakazující jízdu tím vlakem, který odjížděl z Brna hlavního nádraží směrem do Židenic. Následně došlo ke srážce s osobním vlakem, který přijížděl z Letovic, tedy z té strany od Židenic,“ řekl pro EuroZprávy.cz mluvčí Drážní inspekce Marin Drápal.

„Jestli se jednalo o selhání lidského faktoru nebo o technickou závadu, to budeme určitě prověřovat. Budou provedeny komisionální prohlídky, stažena data ze zabezpečovacích zařízení a budou provedeny všechny výpovědi zúčastněných, abychom řádně prošetřili všechny příčiny a okolnosti vzniku nehody,“ uvedl pro EuroZprávy.cz Drápal.

Výsledky kompletního šetření by podle něj měly být známy až po vydání závěrečné zprávy, což může trvat i několik měsíců. „Předpokládám, že provoz na hlavním nádraží bude nějakým způsobem ovlivněn během celého dne. Věřím ale, že během časnějších odpoledních hodin by se mohlo podařit odstranit ta dvě drážní vozidla a obnovit provoz,“ dodal pro EuroZprávy.cz mluvčí Drážní inspekce.

Ředitel Českých drah Miroslav Kupec dnes uvedl, že v reakci na střet vlaků v Brně svolává poradu úseku provozu. "Chci výsledky zavedených zpřísněných kontrol strojvedoucích a návrh dalších opatření pro minimalizaci rizika selhání jednotlivců. Pro poškozené cestující na webu zveřejníme kontakt pro uplatnění nároků na odškodné," uvedl Kupec.