Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Piráti "klekli" na Evropskou komisi: Rozhodněte o Babišovi a Tomanovi co nejdřív

Andrej Babiš (ANO)
Andrej Babiš (ANO)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Vláda neprosadila ve Sněmovně zrychlené schválení novely, která má umožnit nahrazení premiéra Andreje Babiše (ANO) v čele vládní Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy. Babiš z vedení rady už v půlce prosince odstoupil. Reagoval tak na kritiku zejména Evropského parlamentu ohledně svého možného střetu zájmů v souvislosti s dotacemi pro holding Agrofert, který dříve vlastnil.

Urychlené schválení novely zablokovaly poslanecké kluby ODS, Pirátů a TOP 09. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše je novela pouze "laciné gesto", neboť problém neřeší. "Rada má pouze poradní funkci, o dotacích rozhoduje vláda jako celek," poznamenal Bartoš. Podobně předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura předlohu označil jen za kosmetické řešení. Při jejím dalším projednávání by podle něj bylo lepší nalézt způsob, jak zajistit, aby při rozhodování vlády o dotací nemusel Babiš chodit za dveře.

Novelou se nyní bude zabývat sněmovní výbor pro veřejnou správu. Bude mít na to standardní dvouměsíční lhůtu, koalici se nepovedlo ji zkrátit.

Vládní rada pro unijní fondy je nyní bez předsedy, neboť podle stávajícího znění zákona ji může vést pouze premiér. Novela má umožnit, aby byl předsedou rady kterýkoli člen vlády. Ministerstvo pro místní rozvoj potřebu přijetí novely zdůvodnilo tím, že současné znění "není dostatečně flexibilní".

Úkolem rady je posuzovat otázky spojené s evropskou politikou soudržnosti v ČR předtím, než jsou předloženy k projednání vládě. Jednání rady se mimo jiné zaměřuje na soulad evropských dotačních programů s dohodou, kterou ČR má s EU. Rada také navrhuje vládě opatření týkající se čerpání fondů EU.

Evropský parlament v půlce prosince přijal rezoluci, v níž vyzval Evropskou komisi k přijetí kroků ve věci možného Babišova střetu zájmů. Europoslanci požadovali mimo jiné pozastavení dotací pro Agrofert, který dříve Babiš vlastnil. Evropský komisař pro rozpočet Günther Oettinger už předtím uvedl, že EK nebude proplácet české žádosti o proplacení dotací pro Agrofert. Ministerstvo financí pak oznámilo, že nebude komisi takové žádosti posílat.

Podezření, že Babiš porušuje evropské nařízení o střetu zájmů, vznesla Transparency International ČR, připojili se k ní opoziční Piráti. Babiš tvrdí, že není ve střetu zájmů, protože Agrofert, který dříve vlastnil, předloni kvůli českému zákonu o střetu zájmů vložil do svěřenského fondu a nemá na něj žádný vliv. Případný střet zájmů prověřují od poloviny ledna auditoři Evropské komise na Státním zemědělském intervenčním fondu.

Agrofert je jedničkou zemědělsko-potravinářského sektoru v ČR. Holding podle výročních zpráv získal předloni na zemědělských a dalších dotacích 1,95 miliardy korun, o rok dříve zhruba 1,5 miliardy Kč. Přislíbeny měl v daných letech dotace přibližně o sto milionů vyšší.

Témata:  EU Evropská komise (EK) Andrej Babiš Miroslav Toman

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy