Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš pochválil Trumpa, oceňuje jednání s Kimem

Andrej Babiš (ANO)
Andrej Babiš (ANO)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Český premiér Andrej Babiš před cestou do Spojených států pochválil prezidenta Donalda Trumpa za jeho jednání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem o jaderném odzbrojení. V rozhovoru pro americkou agenturu AP poznamenal, že jednání s diktátorem je lepší řešení než válečný konflikt. Babiš bude s Trumpem hovořit v Bílém domě ve čtvrtek jako první český premiér po osmi letech.

Spojené státy by podle Babiše měly využít svého vlivu a statusu stálého člena Rady bezpečnosti OSN k tomu, aby pomohly dojednat mír v Sýrii. Kromě kritiky režimu prezidenta Bašára Asada je také nezbytné komunikovat s jeho představiteli a "zapojit všechny státy, které by do toho mohly mluvit", soudí premiér.

Předseda české vlády odletěl dnes do USA, kde ve středu návštěvu zahájí jednáním v Americké obchodní komoře a zavítá na Marylandskou univerzitu. Dostal rovněž pozvání k návštěvě americké Ústřední zpravodajské služby (CIA). Hlavním bodem jeho cesty bude čtvrteční setkání v Bílém domě s Trumpem.

Podle vyjádření Bílého domu budou jednat o posílení dvoustranných vztahů, o potřebě společně čelit globálním výzvám, včetně problémů kybernetické a energetické bezpečnosti, a o vzájemném obchodu. Není vyloučeno, že politici budou diskutovat i o možné dodávce 12 víceúčelových vrtulníků pro českou armádu.

Témata:  Andrej Babiš Kim Čong-un

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy